BN: Iz budžeta grada pomoć za kupovinu kuće na selu


24.03.2023 11:56


Grad Bijeljina sufinansiraće kupovinu seoskog domaćinstva do 20.000 КM s ciljem smanjenja depopulacije u ruralnim područjima, motivisanja seoskog stanovništva da tamo ostane i podsticanja mladih da se vrate, navodi se u odluci, koju je predložio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. 



Ovu odluku i još mnoge, koje je ranije blokirala skupštinska većina, predvođena SNSD-om, juče je ekspresno usvojena na sjednici gradske skupštine.

Za program dodjele bespovratnih sredstava za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom na području Bijeljine moći će se prijaviti supružnici i vanbračni partneri, samohrani roditelj i poljoprivrednici starosti do 45 godina koji nisu u bračnoj zajednici, a žive na selu i bave se poljoprivredom.

U odluci se navodi da bespovratna sredstva nisu namijenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Grad dodjeljuje 50 odsto sredstava od ukupne vrijednosti nepokretnosti, maksimalno do 20.000 КM po korisniku, a kupoprodajna vrijednost utvrđuje se na osnovu notarski ovjerenog ugovora ili predugovora sa jasno navedenom kupoprodajnom cijenom.

Nakon stupanja na snagu ovog programa koji je juče usvojen u Skupštini grada biće raspisan javni konkurs, a program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Bijeljina".

Očekuje se da će ova pomoć u rješavanju stambenog pitanja dugoročno dovesti do smanjenja prosječne starosti stanovništva u selima, povećanja stope nataliteta i poboljšanja demografske strukture, kao i do rasta privrednih aktivnosti na selu.



Izvor: BN/Srna
Foto: BN