Zatvoren konkurs za direktora UIO BiH, traže poštenog


24.03.2023 11:02


Prilikom procjene kvalifikacija kandidata u obzir će biti uzet i kriterijum da je kandidat stručan u odgovarajućoj oblasti i da je pokazao visoke standarde poštenja i integriteta u obavljanju posla - navedeno je u posebnim uslovima javnog oglasa za izbor i imenovanje direktora UIO BiH. 



Na konkurs za izbor prvog čovjeka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji je zatvoren juče stiglo je deset prijava, a kako saznajemo i aktuelni ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija konkurisao je za poziciju direktora.

Izvor “Glasa Srpske” blizak UIO rekao je da će se u ponedjeljak znati konačan broj pristiglih prijava na konkursu za izbor direktora, jer su validne i one koje su poslate u toku jučerašnjeg dana putem pošte.

- Prijavu je pored aktuelnog ministra finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija predala i pomoćnica direktora Sektora za informacione tehnologije UIO Svjetlana Perković, ali i glavni revizor Кancelarije za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić. Par prijava odnosi ­se i na nižerangirane službenike koji su zaposleni u UIO - otkriva banjalučki list.

U raspisanom javnom konkursu za izbor direktora te institucije navedeno je da onaj ko bude izabran za tu poziciju imaće osnovnu neto platu 4.387 maraka. Posebni uslovi koje su kandidati trebali ispuniti jeste da imaju završen pravni, ekonomski ili fakultet tehničkog smjera, te deset godina radnog iskustva ali i razvijene organizatorske sposobnosti i sposobnosti strateškog planiranja i rukovođenja.

- Prilikom procjene kvalifikacija kandidata u obzir će biti uzet i kriterijum da je kandidat stručan u odgovarajućoj oblasti i da je pokazao visoke standarde poštenja i integriteta u obavljanju posla - navedeno je u posebnim uslovima javnog oglasa za izbor i imenovanje direktora UIO BiH.

U opštim uslovima je, između ostalog, navedeno da kandidati koji se prijavljuju moraju biti fizički i psihički sposobni za obavljanje poslova radnog mjesta direktora UIO.

Lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je izjavio da su stranke koje su prvobitno pregovarale o formiranju vlasti na nivou BiH dogovorile da Srbima pripadne mjesto direktora UIO te da je njegovo ime poznato.

To mjesto traži i SDP.

Međutim, u javnosti se tvrdi da je direktorska fotelja rezervisana za Tegeltiju, koji je ministar finansija BiH, a na njegovo mjesto u Savjetu ministara došao bi neko iz SNSD-a iz Istočnog Sarajeva,

Sadašnjem direktoru UIO Miri Džakuli mandat je istekao u julu 2020. godine. Džakula je na čelu te institucije bio dva uzastopna mandata, odnosno od 2012. godine, te više od dvije godine na poziciji vršioca dužnosti direktora te institucije na nivou BiH.



Izvor: BN
Foto: BN