Dodik radi zajedno sa Amerikancima


24.03.2023 08:40


'Milorad Dodik je američki čovjek kojeg je administracija Sjedinjenih Američkih Država dovela na vlast onda kada je osvojio svoj prvi mandat. Njihov odnos je odnos koji funkcioniše i koji je dobar, a navodne sankcije tu ne postoje.' 



Rekao je ovo Aleksandar Trifunović, urednik portala "Buka" gostujući u emisiji Mat BN televizije, komentarišući najavu Dodika da Srpska prekida odnose sa osobljem ambasada SAD i Velike Britanije.

Sjedinjene Američke Države su uložile mnogo u Milorada Dodika i njegov dolazak na vlast, kaže Trifunović.


"Amerika je uložila mnogo sredstava, materijalnih, fizičkih, političkih i svih drugih da Dodik postane premijer. Ne ulažu ni blizu toliko da mu oslabe moć, naprotiv. Siguran sam da američka administracija od njega i dalje nešto očekuje, a da to Milorad Dodik zna i da se zato ponaša tako relaksirano", jasan je Trifunović.

Na pitanje šta se od Dodika može očekivati u Srpskoj i BiH, Trifunović kaže da Dodik nad Srpskom ima potpunu kontrolu.

"Dodik može sutra ujutro da odluči u kom pravcu će da ide Srpska i to će biti po zakonu. On može šta hoće, on je poglavica. Kad je to tako, sa takvom osobom se geostrateški brzo dogovori po principu "neka vrsta mira u kući za mene, a ti radi šta hoćeš". Geopolitika nema emocije, interesi velikih su na uštrb interesa malih. Ako se ti mali snađu, dobro je, a ako ne, onda nikom ništa", objašnjava Trifunović.

Trifunović podsjeća da je Milorad Dodik na crnoj listi američke administracije, a da ga je bivši ambasador SAD ugostio u svojoj rezidenciji.

"O kakvim sankcijama onda govorimo? To nisu nikakve sankcije. To je njihov lični odnos, a Milorad Dodik možda i radi ono što od njega očekuju. Njihov odnos je dogovor, to je odnos koji funkcioniše", tvrdi Trifunović.

SAD ne rješavaju problema slabih, oni reaguju samo kad je ugrožena njihova bezbijednost, dodaje Trifunović.

"Mi smo bili u fokusu američke politike samo u vrijeme Dejtonskog sporazuma zbog američkog straha od terorizma u BiH. Ričard Holbruk, koji je bio tvorac Dejtonskog sporazuma, je rekao da bi, da nije bilo Dejtona, teroristički napad 11.9.2001. godine bio organizovan iz BiH", jasan je Trifunović.

Amerika djeluje samo kada treba da se poveća bezbjednost američkih građana, zaključuje Trifunović.

 



Izvor: BN
Foto: BN