" />   " />   " />


Gradovi i opštine ostaju bez novca zbog duga Srpske


23.03.2023 19:33


Prihodi od poreza na dodatu vrijednost u budžetu Grada Bijeljina u prva dva mjeseca 2023. godine smanjeni su za 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, za šta su glavni razlozi sve veći pritisak spoljnog duga na javne finansije Republike Srpske i nedovoljno dobra procjena Ministarstva finansija o prihodima od PDV-a za 2023. godinu. 

 


Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović ocijenio je da, iako lokalne zajednice ne učestvuju u odlučivanju o kreditnom zaduženju Republike Srpske, one snose najveći teret zaduživanja.

- Kada se grad ili opština zadužuje, onda mora imati saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske, a kada se Republika zadužuje, vlasti ne traže saglasnost lokalnih zajednica, iako se, kada dođu na naplatu, krediti otplaćuju novcem koji pripada lokalnim zajednicama - podsjeća Petrović.

On dodaje da zbog sve većih rata za otplatu spoljnog duga Republike Srpske, gradovi i opštine ostaju bez značajnih sredstava u budžetima, jer je prihod od PDV-a najznačajniji i najveći prihod svake lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, posebna tema je i netransparentno dodjeljivanje sredstava za kapitalne investicije od strane Vlade Republike Srpske, jer se ne rukovodi nikakvim jasnim kriterijumima o dodjeli sredstava.

O ovom problemu je razgovarano i na današnjem sastanku Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, na kojem je gradonačelnik Bijeljine zatražio da Vlada i Ministarstvo finansija Republike Srpske predlože mjere za rješavanje problema smanjenog priliva sredstava od PDV-a, imajući u vidu da se u aprilu očekuje još jedan udar na prihode od PDV-a.

- Kako bi problem bio ublažen, neophodno je promijeniti način preraspodjele prihoda od PDV-a i povećati procenat koji se od ovog poreza izdvaja za lokalne zajednice sa trenutnih 24 odsto na 26 odsto, ali i povećati postotak koji pripada „Putevima Republike Srpske“, kako bi se više sredstava izdvajalo za poboljšanje saobraćajne infrastrukture - jasan je gradonačelnik Petrović.



Izvor: BN
Foto: BN