Žandarmerija spriječila radnike da blokiraju put


23.03.2023 14:11


Pripadnici Žandarmerije MUP-a Republike Srpske kordonom su spriječili oko stotinu radnika NP 'Sutjeska' da blokiraju saobraćaj na magistrali Foča-Trebinje i tako izraze protest zbog oglaušavanja institucija o zahtjeve sindikalnog štrajkačkog odbora.



"Naši zahtjevi se odnose na isplatu decembarske plate iz prošle,  januarske i februarske iz ove i razlike plata od deset i dvadeset odsto iz juna i jula prošle godine", pojasnio je predsednik sindikata NP "Sutjeska " Dragoljub Drakul.

Drakul je dodao da su organizovali jednočasovne štrajkove upozorenja u proteklih sedam dana, a o svom nezavidnom finansijskom položaju i zahtjevima, obavestili su Vladu RS, nadležno ministarstvo, upravni odbor i direktora firme, ali im do sada niko nije odgovorio. On se osvrnuo i na objavu u medijima ministra vodoprivrede,  šumarstva i poljoprivrede Bojana Vipotnika koji je naveo da se saosjeća sa radnicima, ali traži da se ispita finansijsko poslovanje Nacionalnog parka.

"Mi se ne bavimo ničijim izjavama i kontrolama i tražimo samo naše zarađene plate", naglasio je Drakul.

Radnik Marko Bursać rekao je da radnici jako teško žive jer im redovno pristižu rate za kredite i računi a ako ih ne plate blokiraju se i ona primanja koja se eventualno isplate od strane firme.

Ministar vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Bojan Vipotnik je saopštio da su problemi u Nacionalnom parku "Sutjeska" nastali nesavjesnim poslovanjem menadžmenta u poslednjih deset godina, o čemu će se izjasniti i inspekcija narednih dana.

Štrajkački odbor je najavio da će u ponedeljak organizovati protestnu šetnju od upravne zgrade na Tjentištu do restorana kod spomenika bitke na Sutjesci. Kaže da je upućen zahtjev MUP-u za šetnju i nada se da će biti odobren.



Izvor: BN
Foto: BN