Ističe rok, vlast tjera Šmita da donese odluku o finansiranju izbora u BiH?


16.05.2022 07:18


Rok za obezbjeđivanje finansijskih sredstava za održavanje Opštih izbora u oktobru ističe 19. maja, a vlast u ovom trenutku spava zimskim snom.Iako je Globalni fiskalni okvir za period 2022-2024 usvojen 30. marta, Ministarstvo finansija i trezora mjesec i po nije bilo u stanju pripremiti i u proceduru uputiti Dokument okvirnog budžeta i Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu.

Uprkos upozorenjima koja su u više navrata iz međunarodne zajednice upućena na adresu Savjeta ministara BiH, pomaka još uvijek nema.

Iz CIK-a su se oglasili u nedjelju podsjećajući na zakonsku obavezu obezbjeđivanja finansijskih sredstava.

U krajnjem slučaju Opšti izbori mogu se pomjeriti za mjesec dana, ali za sada još nema zvanične odluke o eventulnom pomjeranju dok ne istekne rok 19. maja.  

Visoki predstavnik Kristijan Šmit te ambasadori u BiH Caroline Charette (Canada), Johann Sattler (EU), Christine Toudic (Francuska), Margret Uebber (Njemačka), Marco Di Ruzza (Italija), Ito Makoto (Japan), Jan Waltmans (Nizozemska), Maria Teresa Lizaranzu Perinat (Španija), Sadik Babur Girgin (Turska), Matt Field (V. Britanija), Michael J. Murphy (SAD), Kathleen Kavalec (OSCE), 5. aprila su pismenim putem skrenuli pažnju i pozvali predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu i ministricu spoljnih poslova Biseru Turković da se što prije odobre sredstva koja su potrebna CIK-u za organizaciju opštih izbora 2022. godine.

"U skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, te poštujući prava građana da demokratski biraju svoje predstavnike u skladu sa Ustavom, to je obaveza koja se mora ispoštovati.

Organizacija opštih izbora je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH (CIK), dok je pomoć CIK-u u provođenju ovog zadatka u nadležnosti nadležnih organa BiH.

Osiguranje finansiranja izbora, konkretno, u nadležnosti je Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH", napominje se u pismu.

Dva zahtjeva koje je CIK uputio Ministarstvu finansija i trezora za obezbjeđivanje sredstava su odbijena.

"Svaki pokušaj da se dodjela traženih sredstava i dalje odbija ili odlaže smatraće se ne samo činom koji ugrožava vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, u trenutku kada je jasno da BiH ima tražena sredstva na raspolaganju, podsjećamo vas da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente da obezbijedi poštovanje  Opšteg okvirnog sporazuma za mir i zaštiti održavanje opštih izbora", naveli su tada u pismu.Izvor: Patria
Foto: Ističe rok, vlast tjera Šmita da donese odluku o finansiranju izbora u BiH?