I Švedska bi u NATO


16.05.2022 07:13


Bezbednosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO, izjavila je danas premijerka te zemlje Magdalena Anderson, nakon što je njena, vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka, podržala pridruživanje Alijansi.



"Najbolja stvar za bezbednost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO. Verujemo da su Švedskoj potrebne formalne bezbednosne garancije, koje dolaze sa članstvom u NATO", rekla je Anderson na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da će Švedska, kao članica NATO, ostvariti veću bezbednost i doprineti većoj bezbednosti, dodaje Bi-Bi-Si.

"Švedska će osiguravati bezbednost", navela je Anderson.

Ona je ocenila i da bi Švedska bila "jako ranjiva", ako bi bila jedina zemlja u Baltičkom regionu koja se nije pridružila NATO.

Prethodno je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

Davanjem podrške članstvu u NATO, švedske socijaldemokrate su odustale od višegodišnje politike protivljenja članstvu u Alijansi.



Izvor: Tanjug
Foto: Profimedia/ilustracija