VUČIĆ: BiH je uvela sankcije Rusiji


15.05.2022 10:08


"I BiH je uvela sankcije Rusiji, pa smo samo mi ostali koji to nismo učinili, tako da je saopštenje G7 o Zapadnom Balkanu pisano samo za Srbiju", istakao je Vučić gostujući na TV Prva uz komentar da im se to može jer su jaki i moćni.- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je saopštenje ministara zemalja G7 u kome se traži da se zemlje u okruženju pridruže politici EU skrojeno samo za Srbiju.

"I BiH je uvela sankcije Rusiji, pa smo samo mi ostali koji to nismo učinili, tako da je saopštenje G7 o Zapadnom Balkanu pisano samo za Srbiju", istakao je Vučić gostujući na TV Prva uz komentar da im se to može jer su jaki i moćni.

To je politika bez principa, politika brutalnih pritisaka u kojoj se i Amerikanci ponašaju više fer od Nemaca, rekao je Vučić ocenjujući da su pojedini zapadni predstavnici bezobzirni i drski.

"Oni kazu ''nikada necemo prihvatiit da pedalj Ukrajine promeni granice'', a zato rusite teritorijalni integritet Srbije i govorite o Kosovu kao srcu Evrope",konstatovao je Vučić osvrćući se na izjavu predstavnika Nemačke Manuela Zaracina.

Na sceni je s jedne strane potpuno licemerje Zapada, ali da ni kod Rusa principi ne postoje, princip jedino postoji kod Srbije

Na pitanje zašto se povećava pritisak na Srbiju, Vučić je ukazao da Rusija brine o sebi i da nemaju nasta drugo da se pozovu nego na kosovski presedan.

"U toj politici nema ništa fer. Reći će da neće da priznaju nezavisno Kosovo, jer ni njima niko neće da prizna Dombas i Krim da budu ruski", rekao je Vucić.

On je dodao da i Putin i Medvedev izvlače Kosovo kao argument i napomenuo da je na njihovom mestu nije siguran da ne bi isto uradio.

"Bila je kriminalna politika zapada i sada se toga drze, a zapad hoce da im izvuce stolicu i da im ne da Kosovo kao argument", objasnio je Vucić.

"Oni hoće da nateraju Srbiju da prizna Kosovo i da kažu da je u pitanju dvostrana saglasnost volja, da to nije isti slučaj kao ruski i da zato njihovu argumentaciju nece da prihvate", naveo je Vucić i ukazao da je Srbija tu najveća žrtva.

Istakao je da Srbija 80 dana istrajava da bude jedina zemlja koja ne uvodi sankcije Rusiji, ali da gleda kako da se zaštiti.

Ukazao je da je da se samo Srbija drži principa i međunarodnog prava, a da se drugi imaju principe sile.

"LJudi u Srbiji moraju da razumeju koliko su teska vremena i da dobro shvate da svaki dan koji kupimo, a da nam nije losije je neverovatan uspeh", poručio je Vucić.

Povodom poziva da Srbija uskadi politiku sa EU, Vucić je rekao i da on njih poziva da usklade svoju politiku i da postuju teritorijalni integritet i da kao što poštuju Rezoluciju o Ukrajini poštuju i rezoluciju 1244.

Hoću da im pokazem da su moralni patuljci, ali to nece da resi nas problem", uklazao je Vucić.

On je rekao da će otići kod Šolca, u Brisel i pred njima .a kaže zašto vodimo ovakvu politiku.

"Znam da ću biti zbog toga omraženiji i manje rado viđen gost, jer vodim politiku u interesu Srbije. Naša pozicija je moralna pozicija, mi znamo šta su sankcije, što ste bombardovali Srbiju, što ne bombardujete Rusiju, toliko o principima i međunarodnom pravu", ukazao je Vučih.

On je ocenio i da je saopstenje G7 bilo jos brutalnije o Republici Srpskoj.

Vučić je porucio da će se boriti ya politiku Srbije zasnovanu na moralu i međunarodnom pravu i da će obavesti javnost o tome kada Srbija vise ne bude mogla da izdrzi pritiske.

"Boriću se za politiku Srbije zasnovanoj na moralu i međunarodnom pravu. Mi znamo sta su sankcije", ukazao je Vucić, ali je naglasio da principa nema i da vise ne moze da slusa o teritorijalnom integritetu.

Kaže i da Srbija nema gde da ide sem u Evropu kao i da ova zemlja mora da živi.Izvor: TV Prva
Foto: Aleksandar Vučić