Istražioci: Šest ljudi diglo u vazduh Sjeverni tok


08.03.2023 10:11


Njemački istražioci identifikovali su brod, sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima 'Sjeverni tok', tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.Brod je bio iznajmljen u Poljskoj, navodi se u članku i dodaje da naručioci diverzije nisu otkriveni.

Kako se navodi u članku, diverziju je izveo tim od šest ljudi, njihovo državljanstvo je nepoznato, koristili su lažne pasoše.

I američki zvaničnici, podsjetimo, saopštili su da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umješanosti ruskih vlasti u napade na gasovode "Sjeverni tok", objavio je "New York Times" pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

List navodi da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Proukrajinska grupa je navodno djelovala bez znanja predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i vlasti u Kijevu.

Obavještajne službe SAD za sada ne mogu da kažu ko je naručilac diverzija na gasovodima, ističe list, dodajući da novi podaci ukazuju na to da su iza napada protivnici ruskog rukovodstva ali se ne navodi ko je bio dio te grupe, ko je njome rukovodio ili ko je platio za operaciju.Izvor: B92
Foto: Index.hr