Rusija od subote prekida isporuku struje Finskoj?


14.05.2022 07:34


Rusija će obustaviti isporuke električne energije Finskoj ovog vikenda od subote u 1:00, saopštio je snabdevač RAO Nordic, usred rastućih tenzija u nastojanju Helskinka za pridruživanje NATO-u, prenosi Gardijan RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, saopštila je da je "prinuđena da obustavi uvoz električne energije" od 14. maja.

 

RAO Nordic „nije u mogućnosti da plaća uvezenu struju iz Rusije“, dodaje se u saopštenju.- Ova situacija je izuzetna i desila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke istorije. Finska mrežna kompanija Fingrid saopštila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije "za sada" biti obustavljena zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodatu na tržištu. Fingrid dodaje da u Finskoj ne postoji opasnost po "adekvatnost električne energije".

- Rečeno je da struja iz Rusije čini oko 10 dosto ukupne potrošnje energije u Finskoj. Nedostajući uvoz može se nadomestiti na tržištu električne energije uvozom više struje iz Švedske, a delom i domaćom proizvodnjom.

Finski lideri juče su izjavili da zemlja mora da podnese zahtev za pridruživanje NATO savezu „bez odlaganja“.

Kao odgovor, Kremlj je rekao da će Rusija „definitivno“ videti finsko članstvo kao pretnju, a rusko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da će Moskva biti „primorana da preduzme recipročne korake, vojno-tehničke i druge“.Izvor: Telegraf
Foto: Tanjug/AP