Ministar u obilasku, ima li rješenja za otpad u Drini?


01.02.2023 12:37


Ministar za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik rekao je prilikom posjete Višegradu i deponiji plutajućeg otpada da će zatražiti hitan sastanak sa ministarstvima ekologije Srbije, Crne Gore i Savjeta ministara BiH oko konačnog rješavanja smeća koje stiže pritokama Drine i ovom rijekom do pregradne brane HE „Višegrad



„Očekivani sastanak bi trebalo da se desi ovdje na deponiji i da svi vide o čemu se radi i da Višegrad nije dužan da lageriju otpad iz drugih opština. Moramo konačno i definitivno početi zajednički rješavati ovaj problem jer otpad štetu nanosi i hidroelektrani i zagađuje životnu sredinu", dodao je Vipotnik.

Prilikom obilaska gradske deponije gdje se lageruje i plutajući otpad u neposrednoj blizini grada, Vipotnik je najavio da će uskoro da počnu da se vrše pripreme za izgradnju regionalnog Centra za otpad u blizini Rogatice gdje će se deponovati smeće iz 13 opština sa sarajevsko romanijske i Stare Hercegovine.

Direktor preduzeća „HE na Drini  Nedeljko Perišić je podsjetio da je lančanica na akumulaciji izdržala nalet poslednje poplave ali da je objekat  hidroelektrane ugrožen od plutajućeg otpada i tridesetogodišnjih nanosa.

„Mi spo pokrenuli inicijativu za izradu studije uticaja plutajućeg otpada na hidroelektranu. Evidentno je da otpad može da našteti radu  mašinskih postrojenja na objektu hidroelektrane a tridesetogodišnji nanosi smanjuju kapacitet akumulacionog jezera što direktno utiče na proizvodnju", istako je Perišić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je rekao da je u toku izrada dokumentacije oko saniranja gradske deponije.

Ministar Vipotnik je najavio i izgradnju Centra za otpad  sa područja 13 opština sarajevsko romanijske regije i Stare Hercegovine u blizini Rogatice 



Izvor: BN
Foto: BN