EU zahtijeva da BiH počne provoditi sankcije Rusiji


01.02.2023 13:31


BiH je do sada podržala uvođenje svih setova sankcija prema Ruskoj Federaciji, zbog njene agresije na Ukrajinu. No, malo šta, ako je uopšte išta, od nametnutih EU-sankcija u BiH provedeno.Ambasadori država Evropske unije akreditovani u Bosni i Hercegovini danas su se sastali s novoimenovanim ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem (NiP).

Kako je objavio šef Delegacije EU Johann Sattler, o "svemu i svačemu".

"Izuzetno dobra razmjena mišljenja o prioritetima Ministarstva spoljnih poslova BiH kada su u pitanju prioriteti, te put BiH prema EU i saradnji u regionu", napisao je Sattler na svom Twitter nalogu.

On je posebno istakao da su ambasadori EU "naglasili važnost da se BiH uskladi sa spoljnom i sbezbjednosnom politikom, kao i da postoji riješenost novog Savjeta ministara prema reformama".

Odrednica koja se odnosi na "usklađivanje s spoljnom i bezbjednosnom politikom EU" u kontekstu Bosne i Hercegovine znači i zahtjev da se počne primjena sankcija prema Rusiji.

BiH je do sada podržala uvođenje svih setova sankcija prema Ruskoj Federaciji, zbog njene agresije na Ukrajinu. No, malo šta, ako je uopšte išta, od nametnutih EU-sankcija u BiH provedeno.

Brisel sve snažnije insistira da se sankcije počnu primjenjivati.

Nedavno je ponovljen i zahtjev da se ukine bezvizni režim BiH s Rusijom.Izvor: Politicki.ba
Foto: Politicki.ba