'Željeznice RS' u minusu od 15 miliona maraka


31.01.2023 12:20


“Željeznice RS” (ŽRS) su u finišu sabiranja rezultata za prošlu godinu, a već do sada dobijeni podaci pokazuju da je ovo javno preduzeće 2022. godinu završilo sa gubitkom od oko 15 miliona maraka, rekao je “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora (ŽRS) Slađan Jović.



Iz “ŽRS” je saopšteno da će u četvrtak održati konferenciju za novinare u Doboju na kojoj će predstaviti rezultate poslovanja za 2022, ali i planove za ovu godinu.

- Pri kraju smo izrade izvještaja o radu. Poslovanje preduzeća opterećuju gubici iz ranijih godina, tako da ćemo biti na nekom nivou minusa iz 2021. godine. Dakle, gubitak za 2022. godinu iznosi oko 15 miliona maraka - naveo je Jović, koji je na čelo tog javnog preduzeća postavljen krajem prošle godine.

On je naglasio da imaju trend smanjenja gubitaka u odnosu na pokazatelje iz 2021. godine.

- Po svim parametrima gubitak pada, ali je preduzeće i dalje u minusu. Najveća izdvajanja su i dalje za plate radnika iako smo smanjili dobar dio radnika u prethodnom periodu. Međutim, imamo nedostatak tehničkog osoblja, dok administrativnih radnika u jednom dijelu ima i nešto više nego što bi ih trebalo da bude - naveo je Jović i dodao da su izmirene i sve obaveze prema dobavljačima.

Naglasio je da će nastojati da urade određene remonte u vlastitoj režiji, kao i da ugovore što više transporta roba kako bi mogli servisirati sve obaveze na vrijeme. On je 2022. godinu u poslovnom smislu ocijenio kao dobru godinu, jer su, kako navodi sklopljeni novi poslovi, a pregovaraju i o novim za ovu godinu.

- Sklopljeni su ugovori sa preduzećem “Elektroprivreda” iz Srbije o prevozu uglja. Pored toga imamo i novi ugovor za Sloveniju, pa bi trebalo iz Prijedora da prevozimo oko 300.000 tona uglja. Tako da na osnovu svih tih poslova možemo očekivati da će ova godina biti bolja od prethodne - poručio je Jović i dodao da je dosta robe krenulo preko teritorije Republike Srpske koje javno preduzeće transportuje.

“Željeznice RS” godinama posluju u minusu, a akumulirani gubitak preduzeća na kraju prošle godine je iznosio 109,7 miliona KM. Ovo javno preduzeće se nalazi u procesu restrukturiranja još od 2017. godine, koje provodi u saradnji sa Svjetskom bankom, piše Glas Srpske.



Izvor: BN
Foto: Željeznice RS