Minimalnu platu u Srpskoj prima čak 70.000 radnika


16.01.2023 09:33


Savez sindikata RS insistira da se u ovoj godini konačno uvede novi sistem plata u Srpskoj, tako da se za svaku granu privrede odredi iznos minimalca. Sindikalci upozoravaju da se ne smije više dešavati da najnižu platu u Srpskoj prima čak 70.000 radnika.

Minimalac bi, naime, trebalo da se isplaćuje samo za najjednostavniji rad, za koji nije potrebna nikakva kvalifikacija.

– Naša želja je da se utvrde polazni koeficijenti ili najniže plate po stručnim spremama koje su potrebne za obavljanje određenih poslova ili zadataka.

To bi značilo da plata kvalifikovanog radnika u tekstilnoj industriji, ne može, na primjer, biti ispod 800 KM, a ne 650 KM kao što je sada – kaže generalni sekretar Saveza Goran Stanković, dodavši da imaju podršku premijera za svoje zahtjeve.

Uređenjem novog sistema plata, ističe on, povećaće se primanja radnika, ali istovremeno i zaštititi njihova prava.

Premijer Radovan Višković poručio je u ekspozeu da će Vlada RS zajedno sa Savezom sindikata i poslovnom zajednicom analizirati mogućnosti uređenja sistema plata, kako bi se izbjegla zloupotreba instituta najniže plate, smanjila siva ekonomija i nelojalna konkurencija između poslodavaca, te obezbijedilo više novca fondovima socijalne zaštite.Izvor: BN/Srpskainfo
Foto: Ilustracija