10 najboljih prirodnih lijekova protiv prehlade


13.01.2023 14:07


Sezona je gripe i prehlade pa se mnogi pitaju što napraviti kada se ne možete riješiti neugodnih simptoma? Kihanje, kašljanje, šmrcanje i otežano disanje tipični su simptomi respiratornih infekcija, traju nekoliko dana, ali mogu se povlačiti i dulje. Rješenje možete potražiti u svom domu jer ćete uz ove biljke i tretmane uspješno riješiti simptome prehlade.

 

Luk

 

Češnjak je poznati prirodni antibiotik koji aktivno sudjeluje u borbi protiv bakterija, ali i virusa! Ako želite izliječiti prehladu češnjakom, dovoljno je zagristi jedan češanj i isisati sav sok iz njega. Ako ne podnosite okus češnjaka, pokušajte ga protisnuti, pomiješati sa žlicom meda i progutati.

 

Jabukovo sirće

 

Pomiješajte ga s vodom u omjeru 1:2 i grgljajte mješavinu 10 sekundi i ispljunite. Umjesto grgljanja, ovu mješavinu možete i popiti. Mješavina sirćeta i vode će ublažiti grlobolju i smiriti kašalj.

 

Đumbir

 

Izrežite ploške đumbira i ubacite ih u svježe pripremljenu limunadu. Ovaj napitak je idealan lijek protiv mučnine, groznice, upaljenih sinusa i glavobolje.

 

Cimet

 

Cimet ima antivirusna i antibiotska svojstva pa pomiješajte žličicu cimeta s medom i cuclajte. To će smiriti kašalj, ublažiti groznicu i odčepiti nos.

 

Origano

 

Origano je idealan za ublažavanje najgoreg kašlja, jer sadrži antibakterijska svojstva. Inače origano nabolje djeluje protiv bakterija, ali može ublažiti i simptome virusne prehlade.

 

Kopriva

 

Kopriva je puna vitamina i minerala. Ako osjećate simptome prehlade, pijte čaj od koprive koji će ubrzati proces izlječenja.

 

Ulje eukaliptusa

 

Pripremite toplu kupku i nakapajte 6 do 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Topla para, u kombinaciji s ovim uljem, smiruje kašalj i oslobađa disajne puteve.

 

Ginseng

 

Ova biljka može skratiti trajanje prehlade i ublažiti njezine simptome, no bitno ju je konzumirati u roku 72 sata od prvih simptoma.

 

Echinacea

 

Echinacea ubrzava proces liječenja prehlade i jača imunološki sustav. Čim osjetite golicanje grla ili primijetite curenje nosa, nabavite kapi echinaceje ili napravite čaj od ove ljekovite biljke.

 

Fermentirane namirnice

 

Kimchi, kiseli kupus ili krastavci, idealni su za borbu protiv virusa. Fermentirane namirnice opskrbljuju crijeva dobrim bakterijama, što u konačnici rezultira jačanjem imuniteta.Izvor: N1
Foto: Pixabay