DAN RS: Svečani defile u I. Sarajevu


09.01.2023 07:57


U Istočnom Sarajevu danas će, povodom Dana Republike, biti održan svečani defile na kojem će učestvovati više od 2.500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i civilnog sektora. Defile će početi u 14.00 časova u Ulici Stefana Nemanje u Istočnom Novom Sarajevu.

Prema programu obilježavanja Dana Republike, prethodno će u 8.30 časova u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci biti služena služena Sveta arhijerejska liturgija.

Na Trgu Republike Srbije će u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske, saopšteno je iz Кabineta predsjednika Republike.

Povodom Dana Republike, Nacionalno dramsko pozorište Rusije, Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga predstaviće se banjalučkoj publici predstavom "Želim da živim".

Predstava će biti izvedena u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sa početkom u 20.00 časova.

U Banjaluci su juče, povodom Dana Republike, dodjeljenja odlikovanja zaslužnim instucijama i pojedinicima, održana svečana akademija i upriličen svečani prijem.

Među odlikovanim je i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je odlikovan Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Kako je najavljeno, orden će biti uručen prilikom prvog susreta Dodika sa Putinom.

Osim u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Dan Republike se svečano i dostojanstveno obilježava u svim gradovima i opštinama širom Srpske.

Inače, danas je u Republici Srpskoj neradni dan povodom obilježavanja praznika - Dan Republike Srpske.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.Izvor: BN/Srna
Foto: Ilustracija