Odlučeno: SNSD će imati četiri delegata u Domu naroda


05.01.2023 13:05


Centralna izborna komisija BIH danas je jednoglasno potvrđena konačna odluka, a ona glasi da će SNSD dobiti svog četvrtog delegata u Klubu Srba u državnom Domu naroda. 



Članovi CIK-a su jednoglasno potvrdili odluku o potvrđivanja posrednih rezultata izbora za Dom naroda BiH iz RS po kojoj je SNSD-u pripao četvrti mandat.

Tokom sjednice član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je CIK postupio u skladu sa rješenjem Suda Bosne i Hercegovine u dva predmeta po žalbama gdje je jasno naloženo da CIK donese odluku u skladu sa Izvještajem Komisije za imenovanje Narodne skupštine RS.

Za delegate u Doma naroda iz Republike Srpske na kraju su izabrani SNSD-ovi Snežana Novaković – Bursać, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Nikola Špirić dok je ispred SDS-a izabran Želimir Nešković.

Podsjetimo, četiri liste SNSD-a i jedna lista SDS-a dobile su odgovarajući broj glasova za pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH.

Prilikom brojanja glasova u Narodnoj skupštini Republike Srpske jedan glas koji je dobila lista PDP-a proglašen nevažećim, jer je umjesto u predviđeni kvadratić za glasanje, znakom iks označen kvadratić na kome je pisalo ime PDP-a.

Iz PDP poručuju da će se vjerovatno žaliti, te da je odluka skandalozna i mimo svih pravnih normi.


“Odluka troje Dodikovih sudija Staniše Gluhajića, Zvjezdane Antonović i Hilme Vučinića, oni su donijeli sramotno rješenje, ne bave se sadržajem CIK-ove odluke o validnosti 12 glasova PDP, već se bave ispunjavanjem želja Milorada Dodika. Pravosuđe je po ko zna koji putu donijelo odluku u interesu SNSD”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.


“Dajte saopštite cjenovnik, koliko koštaju odluke, presude, rješenja! Nema vladavine prava u ovoj zemlji. Imam osjećaj da se odluke Suda pišu u Izvršnom komitetu SNSD, a da se identične samo izglasavaju u Sudu BiH", kazao je Borenović.



Izvor: BN
Foto: BN