Uklanjanje barikada na sjeveru KiM


30.12.2022 12:14


Uklanjanje barikada na sjeveru Кosovo i Metohije, koje su Srbi postavili poslije hapšenja svojih sunarodnika i dolaska specijalnih jedinica kosovske policije, privodi se kraju i očekuje se da tokom dana bude završeno. 



Incidenata tokom protekle noći nije bilo, putevi su većinom deblokirani i očekuje se i da će tokom dana biti uspostavljen saobraćaj preko administrativnog prelaza Jarinje.

Preko ostalih administrativnih prelaza saobraćaj se odvija normalno i bez ikakvog zastoja.


Srbi sa sjevera Кosova i Metohije, koji su od 10. decembra bili na barikadama, nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dolaska specijalnih jedinica kosovske policije na sjever, od juče uklanjaju barikade.

Poslije garancija koje su Srbi iz Pokrajine dobili i spuštanja tenzija, ukinuto je stanje povišene borbene gotovosti Vojske Srbije.

Srbi sa severa Кosova i Metohije, koji su od 10. decembra bili na barikadama, nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dolaska specijalnih jedinica kosovske policije na Sever, od juče uklanjaju barikade.

Toj odluci prethodio je razgovor sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, nakon što su SAD i EU dale garancije da će se zahtjevi Srba poštovati i nakon što je bivši policajac Pantić stigao kući u Кosovsku Mitrovicu.

Кfor je juče saopštio da uklanjanje barikada na sjeveru Кosova i Metohije treba učiniti brzo i bezbjedno i da bi sve strane trebalo da "izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju".



Izvor: Srna
Foto: AA