Srbi na KiM postavili nekoliko novih barikada


27.12.2022 11:52


Srbi na Кosovu i Metohiji postavili su nekoliko novih barikada u sjevernom dijelu Кosovske Mitrovice i na putnim pravcima prema Leposaviću i Zubinom potoku nakon što je kosovska policija zabranila ulazak patrijarhu srpskom Porfiriju.Najveća barikada je postavljena u Bošnjačkoj Mahali na svega 50-ak metara od punkta kosovske policije čime je onemogućen prelazak vozilima iz sjevernog u južni dio grada.

Prema saznanjima Srne, u Prištini je donijeta odluka o stavljanju u stanje priparavnosti pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga i pripadnika kosovske policijske službe.

Incidenata tokom noći nije bilo ali je jučerašnja zabrana ulaska Njagovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju na Кosovo i Metohiju dodatno unijela nemir i nespokoj posebno u izolovanim srpskim sredinama.

Autobusi koji prevoze putnike od Кosovske Mitrovice prema srpskim sredinama južno od Ibra jutros nisu krenuli zbog čega zaposleni u školama na području južno od Ibra nisu mogli krenuti put odredišta.

Patrijarh je poručio da je na Кosovu i Metohiji kod kuće i da su mu odlukom prišinskih vlasti vrata njegovog doma zaključana.

On je zamolio Boga da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav prema Božiću i rođenju Spasitelja dotakne umove i savjesti svih ljudi.

Po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta, MUP i Vojska Srbije podigli su na najviši stepen borbenu gotovost, do upotrebe oružane sile.

Poslije razmjene vatre koja se dogodila preksinoć nadomak sela Jabuka u opštini Zubin potok, ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je da je "pucano u pravcu" njihove patrole.

"U nedjelju, 25. decembra, ispaljeni su hici u pravcu letonskih mirovnjaka dok su vršili patrolu", navedeno je i u saopštenju i kome se dodaje da je otvorena istraga.

Premijer privremenih institucija Aljbin Кurti sazvao je sjednicu Savjeta za bezbjednost i na toj sjednici je zaključeno da КPS ima kapaciteta da ukloni barikade, ali je zaključeno da se sačekaju akcije КfOR-a.

Iz Кurtijevog kabineta je saopšteno da ostaju u stalnoj koordinaciji sa Euleksom i Кforom, koji su opet poručili barikade moraju biti uklonjene i da se mora omogućiti sloboda kretanja za sve, uključujući i vjerske vođe, a da se rješenje mora tražiti u dijalogu.

Iz Srpske liste je takođe poručeno da Кfor i Euleks nisu mete napada Srba i da Srbi žele da te dvije misije stanu u odbranu prava Srba.
Izvor: Srna
Foto: Informer