Zaharova o statusu kandidata BiH za EU


23.12.2022 11:53


Riječ je o oduzimanju prava stanovnicima Bosne i Hercegovine da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji, ovako je Marija Zaharova zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije komentarisala davanje Bosni i Hercegovini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.



"U kontekstu trenutne situacije u svijetu i ekspanzionističke linije Zapada, očigledno je da je prilikom donošenja ove odluke u prvi plan stavljen zadatak potpunog geopolitičkog osvajanja regiona, institucionalizacije neokolonijalne politike koja se ovdje vodi godinama. Ovo nije preterivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ovog regiona", dodala je ona.

Prema njenim riječima "fokusne" države ne učestvuju u izradi briselskih odluka.

"Oni su grubo i kategorično prisiljeni da se "automatski" pridruže svim vanjskopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama", smatra Zaharova i dodaje:

"Ističemo naš principijelni interes za jačanjem raznovrsnih partnerstava sa prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, njenim entitetima i narodima. Namjeravamo nastaviti s radom u cilju oslobađanja suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine od zastarjelog režima vanjskog protektorata, o čemu redovno dajemo odgovarajuća objašnjenja".



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug