Poreznici UIO Banjaluka pobjegli par minuta prije hapšenja


21.12.2022 09:29


Kada su pripadnici SIPA-e jutros došli na njenu banjalučku adresu, Jelene Majstorović nije bilo u stanu.



Ova službenica UIO trebala je biti uhapšena po nalogu Tužilaštva BiH zajedno sa još pet svojih kolega iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Banja Luka Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U stanu Jelene Majstorović bila je samo njena kćerka. Kćerka je rekla da se mama nalazi na terenu.

Slična informacija je bila i na preostalih pet adresa na kojima je SIPA trebala uhapsiti službenike UIO osumnjičene za korupciju.

Akcija SIPA-e započela je jutros na području Banja Luke, Velike Kladuše, Cazina.

Meta su službenici UIO koji su godinama reketirali privatne poduzetnike koji su bili u nadležnosti Regionalnog centra Banja Luka.

Prema naredbi državnog tužioca trebali su biti uhapšeni Jelena Majstorović, Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.

Za sada je samo uhapšen Radenko Popović Pop, službenik UIO koji je blisko sarađivao sa Majstorovićevom.

Jelena Majstorović je jedna od najmoćnijih osoba u UIO i blisko je povezana sa rukovodsvom Uprave.

Ona je od 2020. godine šefica Grupe za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Banja Luka kada ju je unaprijedio aktualni direktor UIO Miro Džakula.

Prema dokumentima koji su u posjedu Istrage, ona u Prnjavoru posjeduje dva stana.

Jedan je uknjižen na njenom surpugu i nalazi se na broju 10 na Trgu srpskih boraca. Površina stana je 74 kvadrata.

Poreskoj upravi je prijavljeno da je plaćen 60 hiljada maraka, ali u imovinskom kartonu je navedeno da vrijedi 90 hiljada KM.

Tri ulaza dalje, na broju 16, nalazi se drugi stan. Ovaj je u vlasništvu 1/2 i uknjižen je na Jelenu i njenog supruga Zorana Majstorovića.

U Grčkoj ulici u Banja Luci šefica Grupe za krijumčarenje bi trebala imati stan od 95,5 kvadrata.

Malo dalje, u banjalučkoj ulici Jevrejska, ona posjeduje stan od stotinu kvadrata. Tu su, u Banja Luci, kupljene i dvije garaže uknjižene na njeno ime.

Osim toga, u Banja Luci, u ulici Jovana Dučića, posjeduje stan i garažu vrijednosti oko 238 hiljada maraka, stečen na osnovu Ugovora o poklonu.



Prema dokumentu koji je u posjedu istražnih agencija, Jelena Majstorović je u aprilu prošle godine vozi Audi A6.

Njena kćerka koju je zaposlila u UIO je prvo vozila Golf VI, a kasnije Mercedes. Na suprugu su bila prijavljena dva automobila, Ford i Golf.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013, a deset godina ranije otkaz je dobila u NLB banci u Prnjavoru koja je tužila zbog krivičnog djela za koje je 2005. osuđena uslovnom kaznom zatvora.

Ta kazna je 2016. izbrisana iz evidencije, a ona je tada već tri godine radila po ugovoru za UIOBiH iako radnik u institucijama BiH ne može biti osuđen za krivično za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri ili više godina, a državni službenik uopšte ne smije biti krivično osuđivan.

Ubrzo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine, primljena je kao državna službenica u Odsjek za poreze, a desetak dana kasnije direktor UIOBiH Miro Džakula internom odlukom vratio ju je u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje, gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima.



Izvor: Istraga.ba
Foto: SIPA