Čuva krvne sudove, smanjuje rizik od lošeg holesterola...


19.12.2022 10:05


Orah se smatra najzdravijim i najpristupačnijim koštunjavim voćem.



Sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina, kao i značajan nivo antioksidanata, pa se preporučuje unos od 30 do 50 grama dnevno za zaštitu srca i kardiovaskularnog sistema.
Orasi smanjuju rizik od “lošeg” holesterola, bogati su i proteinima, dijetetskim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine grupe B, kao i kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor i magnezijum.
 
Kora ploda oraha je puna tanina i kinona, pa se čaj od oraha preporučuje protiv parazita i gljivica. Takođe, ovo piće ima pozitivan efekat na krvne sudove.

Priprema je jednostavna. Ulupati šaku oraha i potopiti ih u pola litra hladne vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći, pa ujutru staviti na šporet da provri. Kada čaj provri, poklopite i sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Kad je mlako, procediti i piti polako, u malim gutljajima. Pijte čaj od oraha dnevno najmanje mesec dana. Imajte na umu da kora oraha, ako se kombinuje sa mladim listovima u čaju, takođe može da deluje laksativno. Zato budite oprezni i, ako ne volite piće od kore, možete napraviti i čaj samo od plodova, piše Hayat.ba.



Izvor: Hayat
Foto: Pixabay