Postoje mehanizmi da se zaustavi inflacija, vlast na tome ne radi ništa


05.12.2022 11:17


Kriza uzrokovana inflacijom, odnosno divljanjem cijena, već je neko vrijeme prisutna u zemljama regiona pa i u BiH. Međutim, vlast nije imala ekonomski plan kako stabilizovati cijene i i pomoći građanima, što dokazuje činjenica da nisu ukinute akcize na gorivo, niti je regulisana stopa PDV-a, dok su zemlje u regionu, ali i mnoge svjetske zemlje to uradile



Šta se može očekivati od nove vlasti?



Državne kase sve punije, džepovi građana sve prazniji, i tako u nedogled, bez plana kako napraviti balans. Od prethodne vlasti nismo vidjeli nikakve pomake u pravcu poboljšanja životnog standarda građana, a budući da novu vlast čine isti ljudi u drugim foteljama i njihovi sljedbenici, postavlja se pitanje kako dalje i šta očekivati.



Prognoze ekonomista nisu ohrabrujuće.



„Ono što slijedi to je sigurno recesija, dakle zaustavljanje inflacije, ali standard građana se nikako ne može popraviti, cijene će ostati na istom nivou. Apsolutno niko ne najavljuje da će doći do pada cijena, one će ostati na tom nivou na kome su i bile. Međutim ono što se očekuje jeste pad privredne aktivnosti, to je neminovno, a to za sobom povlači i gubitak radnih mjesta, manje investicija, manje zarade, manje plate, dakle sigurno neće doći do povećanja plata, jer to neće biti moguće sa smanjenjem privredne aktivnosti“ kazala je ekonomski analitičar Mirjana Orašanin.

„Očekuje se, početkom iduće godine, smanjenje rasta inflacije, to ne znači da ćemo ući u deflatorne pritiske, da će cijene početi padati pa da se makar malo taj bilans vrati, nego na ovih godinu dana što je rasla, što je porasla 20 – 30 posto, samo više neće nominalno rasti svake godine, svaki mjesec dva – tri posto, smanjiće se na jedan posto, ali opet će rasti. Znači cijene neće spasti, mi smo znači već osiromašili. Rast inflacije će spasti, ali to je samo marginali rast. Znači neće doći do poboljšanja standarda življenja dok ne počnu plate da rastu“, objašnjava ekonomista Muharem Karamujić.



Od nove vlasti u starom ruhu, ne očekuje se mnogo, kažu ekonosmisti.



Velika pomoć građanima, ističu, bilo bi ukidanje akciza na gorivo, uvođenje diferencirane stope PDV-a i ograničenje cijena osnovnih životnih namirnica. Na ove korake čekalo se dugo, međutim prethodna vlast nije uradila ništa po ovom pitanju, kažu u opoziciji.

„Od vlasti iskreno ne znam šta da očekujem, nisam vidjela neke konkretne njihove poteze. Tu bi trebale biti jače kontrole i trebalo bi, naravno, evo rekla sam za ovo što se tiče akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice, nekako se to i zaboravilo, to pitanje vezano za PDV, to stoji, nisam optimista da će doći do promjene na tom pitanju“, kaže Jelena Trivić.

- Do sada smo imali izgovore Vlade da na inflaciju ne može da se utiče, međutim postoje mehaizmi za suzbijanje inflacije, koje koriste evropske zemlje, a koje bi trebalo da prijenjuje i Bosna i Hercegovina, smatraju u SDS-u.

Jedan od modela borbe protiv inflacije jeste i cijena energenata, ali i razvoj domaće proizvodnje.

„Sve evropske vlade pa i ova buduća naša, moraće da se upuste u borbu sa inflacijom, jer ona ne proizilazi samo iz rasta cijene energenata. Mi kao Republika Srpska imamo tu komparativnu prednost i bilo bi dobro da ne raste cijena električne energije jer ona onda posljedično vuće rast i ostalih cijena prema gore.

Znači ona podstiče inflaciju i ove najave o poskupljenju energije, ja mislim da treba dobro razmisliti jer ako poskupi električna energija u privredi, onga će i privrednici poskupiti i svoje proizvode. U strukturi inflacije dosta učestvuje i hrana i poljoprivredni proizvodi, što govori da mi mnogo toga uvozimo, prehrambenih poroizvoda, da bi se to moglo kompenzovati da imamo razvijenu domaću proizvodnju“ ističe narodni poslanik Milan Radović.

Da li će inflacija i dalje da guši građane zavisi od odluka nove vlasti. Na ovom primjeru će se vidjeti koliko vlast radi za narod, a koliko za lični interes, poruka je opozicije.



Izvor: BN
Foto: Profimedia