Rok ističe: Vraćanje nadležnosti - Dodikov predizborni trik!


29.11.2022 23:43


10. decembra prošle godine na sjednici Narodne skupštine usvojeni su zaključci o prenosu nadležnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo Republike Srpske u oblasti paravosuđa,vojske i poreza. Ranije je usvojen i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.



Od tada, do danas sve što je urađeno po ovom pitanju, čini se,  jeste pominjanje nadležnosti u svrhe predizbornih skupljanja poena kažu u opoziciji. Rok za primjenu zaključaka ističe 10. decembra.

O povratu nadležnosti pričalo se na sva zvona, međutim sve je ostalo na priči. Primjena zaključaka odgođena je polovinom godine, a i novi rok uskoro ističe. Još uvijek nema ni naznaka osnivanja Agencije za lijekove, niti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kao ni vojske Republike Srpske. Predsjednik Srpske Milorad Dodik i dalje uvjerava da će nadležnosti biti vraćene.

„Naravno da ćemo nastaviti da vraćamo naše nadležnosti i naravno da nismo stali s Agencijom za lijkove, da nismo stali sa svim onim što smo ranije najavljivali, sve ćemo to da radimo. Od nas narod to očekuje i narod to hoće. To je nešto što smatramo definitivnim“ kazao je predsjednik Republie Srpske Milorad Dodik.

Neprovođenjem odluka Narodne skupštine, Dodik urušava ovu instituciju i poigrava se sa emocijama građana, kažu u opoziciji. Ističu da je na sceni zloupotreba institucija, kroz donošenje, ali ne i implementaciju zakona,  što uvodi turbulencije među građane. Ukoliko se ove odluke ne sprovedu, Vlada treba da snosi posljedice i po cijenu istavke, istakli su u opoziciji.

„To je zaista prije svega, jedna ružna poruka, na takav način se odnositi prema Parlamentu Srpske, donositi vrlo teške, složene, osjetljive poruke i zaključke, koje evo nakon godinu dana, očigledno nemaju namjeru da sprovedu.

Moraju izaći pred Parlament do 10. decembra i saopštiti šta su uradili po  pitanju odluka koje su donijeli prije skoro godinu dana o vraćanju zakona vezano za formiranje vojske Republike Srpske, Uprave za indirektno oporezivanje i pravosudnih institucija“ ističe predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

„Odluke koje su prolongirane šest, pa onda ponovo plus šest mjeseci sa izvršenjem, bile u svrhu predizborne i izborne priče, što je jedan populizam koji SNSD i vladsjuća koalicija već godinama u više izbornih ciklusa koristi. Ali to je sad iza nas. Ono što je ispred nas jeste da su to odluke koje bi trebale biti obavezujuće i koje treba da izvrši buduća Vlada Republike Srpske“, kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Manipulacija građanima, slanje patriotskih poruka, i priča o otcjepljenju Srpske, godinama Dodiku služi kao mehanizam za skupljanje predizbornih poena, stava su u opoziciji.  Jedna od takvih je, kako kažu, i priča o vraćanju nadležnosti, među kojima je i osnivanje vojske na nivou Srpske, dok BiH, kako tvrde, svjesno klizi u Nato.

„Uzurpator je postigao ono što je želio. On je prčama o vojsci Republike Srpske, graničnoj policiji, povratku nadležnosti, samostalnosti, pliva već nekih desetak godina.

Kao što sam nedavno u skupštini na kolegijumu pitao, hoćemo mi pobogu do 10. da usvojimo zakone, da formiramo vojsku, ja sam imao već unforme i da počnemo s nabavkom vojne opreme, oni ćute. Dakle jasno je da se radilo o jednoj manipulaciji i igranju s nacionalnim osjećanjima Srba u Republici Srpskoj.

I dok s jedne strane obećavao i davao rok do 10. decembra da ćemo imati vojsku Republike Srpske, mi smo s druge strane u tajnosti dobili drugi ANP i Bosna i Hercegovina i njene oružane snage polako ali sigurno klize u Nato pakt i samo je pitanje trenutka kad će ljudi za to reći – okej vi možete biti članica Natoa, a sad Bosna i Hercegovina treba da da određene resurse da idu u Herson da brane Ukrajinu od Rusije“, stav je predsjednika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Do 10. decembra ostao je nekoliko dana, a ostaje da se vidi koliko Vlada i vladajući poštuju odluke donesene u Narodnoj skupštini. 10. decembra i građani će imati odgovor da li su vladajući priču o vraćanju nadležnosti promovisali  sa stvarnom namjerom djelovanja u tom pravcu ili u predizborne svrhe.



Izvor: BN
Foto: Ringier