DVA PROMILA: Pijan jer je jeo čips!


25.11.2022 14:09


Britanac Nik Karson boluje od retkog poremećaja zbog kog njegovo telo fermentuje ugljenohidrate i pretvara ih u alkohol u želucu.



„Ja sam nenamerni pijanac“, kaže Nik Karson, koji zbog ovog zdravstvenog problema može da se napije, a da ni ne okusi alkohol.

Nik je dugi niz godina bio izložen jakim hemikalijama na poslu, a trebalo je mnogo vremena dok mu konačno nije utvrđena dijagnoza nakon što je supruga Karen to stanje videla u epizodi emisije „Doc Martina“, pa ga je nagovorila da poseti lekara.

Zbog oboljena Karson sa sobom uvek nosi alkotest kako bi mogao da vozi, ali i da spreči nesvestice koje često uslede nakon obroka koji je bogat ugljenohidratima.

„Pokušavam da se pridržavam keto dijete, ali teško je jer ugljenohidrata ima u svim vrstama hrane. Za nekoliko minuta nakon jela od treznog može doći do toliko promila da tri puta prelazim ograničenje za vožnju, što je poprilično zastrašujuće“, ispričao je on.

„Uticaj nije prijatan i imam rupe u pamćenju. Samo pričam gluposti i šetam u krug. To je poput mesečarenja s aktivnostima - niste svesni čime se bavite iako još uvek funkcionišete i radite stvari“, objasnio je Nik.

„Jednom sam probao mali deo čipsa s niskim procentom masti i toliko sam se napio da sam ležao u dnevnoj sobi, povraćajući, pre nego što sam na kraju pao u nesvest u roku od 45 minuta nakon jela“, kaže Karson, koji je prvi put primetio simptome ABS-a tada, davne 2003. godine, nakon što je na poslu nanosio jak rastvarač za podove.

„Lekari su rekli kako prekomerno izlaganje rastvaraču pokreće reakciju i kad sam jeo slatku hranu i ugljenohidrate, dodavao sam ulje na vatru i fermentisao tu hranu“, objašnjava on.



Izvor: Prva.rs
Foto: Pixabay