Vlada Srpske hitno kupuje hranu od 975 firmi


25.11.2022 10:30


Ulje, brašno, šećer, riža, so, palenta, konzerve hrane te sredstva za ličnu higijenu samo su neki od proizvoda za čijom će nabavkom posegnuti Vlada Srpske u idućoj godini u slučaju poremećaja na tržištu 



Na području RS, tačnije na 52 lokalne zajednice, već je formirana lista od 975 privredna subjekta koji će biti uključeni u plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za 2023. godinu, a koji je Vlada RS usvojila na jučerašnjoj sjednici.

- Planom interventnih nabavki sačinjena je lista od 975 dobavljača u 52 grada i opštine.

 

Lokalne zajednice Kupres, Oštra Luka, Rudo, Istočni Drvar, Kalinovik, Petrovac, Kneževo, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Krupa na Uni i Stanari izjasnile su se da nemaju registrovanih privrednih društava koja su organizaciono i kadrovski osposobljena za snabdijevanje.

Interventno djelovanje u ovim opštinama će, u slučaju potrebe, uslijediti u skladu sa odredbama zakona - kazali su "Glasu" u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Podvukli su da je osnovni cilj plana interventnih nabavki kreiranje kontinuiranog snabdijevanje tržišta Srpske proizvodima, robom i sredstvima koji su neophodni za zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva i privrede u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.

- Roba koja je predmet interventnih nabavki podijeljena je u tri grupe. Riječ je o industrijsko-prehrambenim i neprehrambenim proizvodima za stanovništvo, robi za privredu te nafti i naftnim derivatima - naveli su u Ministarstvu trgovine.

Industrijsko-prehrambeni i neprehrambeni proizvodi su osnovne životne namirnice neophodne za ishranu, a to su ulje, brašno, šećer, riža, so, palenta, konzerve hrane te sredstva za ličnu higijenu.

Vlada Srpske je i u toku ove godine u sklopu interventnih nabavki kupila velike količine hrane, koje su donirane socijalno ugroženim porodicama, ali i Crvenom krstu RS te velikom broju javnih kuhinja na području RS.

Ta nabavka je uslijedila zbog poremećaja na tržištu usljed enormnog poskupljenja hrane. Prema ranijim najavama iz Vlade Srpske za interventne nabavke u ovoj godini utrošeno je više od 15 miliona maraka.

 

Robne rezerve

 

Srpska nema rezerve hrane, jer je javno preduzeće Robne rezerve u stečaju završilo još 2017. godine i on još uvijek nije okončan.

Te godine RS je usvojila Zakon o interventnim nabavkama.

Tim zakonom nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, kako je to bilo definisano Zakonom o robnim rezervama.

Umjesto toga omogućena je hitna nabavka robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija.



Izvor: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske