Još jedan ruski oligarh pronađen je mrtav


10.05.2022 11:38


Još jedan ruski oligarh pronađen je mrtav. Reč je o Aleksandru Subotinu, koji je umro ovoga vikenda pod misterioznim okolnostima.



Oligarh je umro u kući šamana, barem tako navode ruski mediji.

Subotin je bivši izvršni direktor ruske naftne kompanije Lukoil i poslednji je u nizu ruskih oligarha koji su umrli pod sumnjivim okolnostima nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Pronađen je mrtav u podrumu kuće šamana u Mitiščiju, gradu severoistočno od Moskve, nakon što je navodno pretrpeo srčani udar, objavila je ruska novinska agencija Tas. Dodaje se i da je otvorena istraga povodom njegove smrti.

Milijarder je, kako je izvor rekao za Tas, otišao u kuću šamana u stanju teške opijenosti nakon što se alkoholizovao i konzumirao drogu dan ranije. Njegovo telo otkriveno je u prostoriji u podrumu koja se navodno koristila za "jamajkanske vudu rituale", prenose ruski mediji.

Lokalni mediji pišu da je Subotin otišao do šamana u potrazi za lekom za mamurluk u kojem je navodno bio otrov žabe krastače. Idućeg jutra pronašli su ga mrtvog šamani Magua Flores (pravo ime Aleksej Pindžurin) i Tina Kordoba (pravo ime Kristina Teihrib), navodi se u lokalnim izveštajima koji se pozivaju na verziju događaja kojoj su sklone ruske vlasti.

Taj par, navodi se, leči klijente prizivajući duhove i žrtvujući životinje, čija tela potom umaču u krv petlova.

Međutim, za sve ove tvrdnje nema nikakve potvrde iz policije, a ostali detalji o tome šta je uzrok njegove smrti ostali su nepoznati od ponedeljka posle podne. Državnim istražiocima bračni je par šamana rekao da im je Subotin bio prijatelj i demantovali su da su ga podvrgli šamanskim ritualima za novac.

Ruske vlasti pokrenule su krivičnu istragu o Subotinovoj smrti dok pokušavaju da utvrde uzrok, javlja Tas. Istražioci će takođe sprovesti istragu o tome jesu li droge bile prisutne u njegovoj krvi kada je umro, prenosi Njuzvik.

Njegova smrt dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Lukoil pozvao na brzi završetak rata između Rusije i Ukrajine. Lukoil je druga najveća ruska naftna kompanija.

Subotin je, međutim, samo jedan u nizu mrtvih oligarha, a popis ruskih bogataša koji su skončali pod nejasnim okolnostima od početka invazije sve je veći. Pojavile su se mnoge sumnje u to da se radi o samoubistvima ili o ubistvima i samoubistvima, jer su uz trojicu oligarha pronađena i tela njihovih žena i dece, te se sumnja da se zapravo radi o likvidacijama po nalogu Kremlja koje su izvedena tako da izgledaju kao da se radi o samoubistvima odnosno ubistvima i samoubistvima u porodici.



Izvor: Index.hr
Foto: Još jedan ruski oligarh pronađen je mrtav