CIK očekuje da Kristijan Šmit nametne budžet


10.05.2022 08:44


Opšti izbori u Bosni i Hercegovini biće održani 2. oktobra ili ih neće biti ove godine ukoliko ne budu obezbjeđena sredstva za njihovo provođenje, kazali su u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine.



- To je stav svakog od članova CIK-a – dodaju u ovoj instituciji.

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, sredstva za prvođenje izbora moraju biti obezbjeđena u roku od 15 dana od donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora. Odluka je donesena 4. maja, što znači da je 19. maj rok.

Ipak, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda, kako nam je potvrđeno danas, još nije u Savjet ministara Bosne i Hercegovine uputilo nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu.

U CIK-u očekuju da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nametne budžet ukoliko on ne bude usvojen na vrijeme u "redovnoj" proceduri, a to znači da bude usvojen u narednih deset dana u Savjetu ministara BiH, potom u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i na kraju u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Postoje razlozi da visoki predstavnik djeluje – dodaju u CIK-u.

Centralna izborna komisija BiH je prethodno predložila da 11,7 miliona KM za izbore bude obezbjeđeno iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina.

No s obzirom na povećanje cijena ponuđača za štampanje listića, CIK je u petak uputio pismo Savjetu ministara BiH u kojem su zatražena dodatna sredstva tako da za izbore sada treba 12,5 miliona KM.

U CIK-u su kazali i da imaju spremna određena rješenja, ali da sada ne bi govorili o čemu je riječ.



Izvor: Faktor
Foto: CIK očekuje da Kristijan Šmit nametne budžet