Šta otkriva dugo očekivani govor Vladimira Putina?


10.05.2022 06:43


Rusija je obeležila 77. godina od pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu, a uoči vojne parade, predsednik Vladimir Putin je održao dugo očekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine.



Vladimir Putin je rekao ruskim vojnicima da se „bore za isto ono za šta su se borili njihovi očevi i dedovi“, dok je koristio svoj govor povodom Dana pobede da poveže rat u Ukrajini sa sećanjem na Drugi svetski rat i opravda svoju invaziju.

Pre govora, strani zvaničnici su rekli da bi Putin to mogao da iskoristi da pokrene potpunu mobilizaciju ruskih trupa ili da zvanično objavi rat Ukrajini, ali nije bilo velikih političkih najava.

Umesto toga, on je sugerisao da je Rusija „primorana“ da uđe u rat od strane NATO-a i obećao da će pružiti pomoć porodicama vojnika koji su poginuli u, kako Kremlj naziva „specijalnoj operaciji“.

Govoreći na 77. godišnjoj proslavi poraza nacističke Nemačke, ruski predsednik je počeo da pravda svoj rat u Ukrajini, krećući se od priznanja ruskoj „najvećoj generaciji“ do opisa kako se verovalo da je Ukrajina naoružana od strane Zapada.

On je tvrdio da je Zapad planirao napad na Krim, poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine.

- Zemlje NATO-a nisu htele da nas slušaju. Imale su različite planove i mi smo to videli. Planirale su invaziju na naše istorijske zemlje, uključujući Krim... Rusija je preventivno odbila agresiju, bila je to iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka – rekao je on.

Rat je takođe opisao kao „sveti“.

- Odbrana otadžbine, kada se odlučivala o njenoj sudbini, uvek je bila svetinja - rekao je Putin, govoreći o Drugom svetskom ratu. - A sada se borite za naš narod u Donbasu. Za bezbednost naše otadžbine – Rusije.

Ruski predsednik se takođe osvrnuo na gubitke trupa u ratu, rekavši da je potpisao novu naredbu koja će pružiti dodatnu pomoć porodicama poginulih i ranjenih.

Prethodno je Kremlj više puta optuživan da pokušava da prikrije gubitke.

Nakon potonuća krstarice Moskva u Crnom moru, brojne porodice izašle su u javnost sa tvrdnjama da je ruska vojska pokušavala da izbegne da potvrdi smrti vojnika.

- Smrt svakog našeg vojnika i oficira je tuga za sve nas i nenadoknadiv gubitak za rođake i prijatelje. Država, regioni, preduzeća, javne organizacije učiniće sve da zbrinu takve porodice i pomognu im. Posebnu podršku pružićemo deci poginulih i ranjenih saboraca. Predsednički ukaz o tome potpisan je danas – rekao je on.

Moskva nije objavila nikakve podatke o žrtvama među svojim vojnicima od kraja marta. NATO procenjuje da je do 40.000 ruskih vojnika ubijeno, ranjeno, zarobljeno ili “nestalo u akciji” u Ukrajini.



Putin ostao bez ideja?



Filips O’Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endruz, kaže da je odsustvo velikih najava u Putinovom govoru mnogo važnije od retorike koju je koristio.

“Upravo sam pročitao ovaj prevod Putinovog govora. Moja reakcija je - to je to? Potpuno bez ideja. Ili on sada ne razume realnost situacije u Ukrajini, ili je namerno ignoriše”, napisao je on na Tviteru.

Dalje, ono što je on zaključio je da Putin nije pokušao da iskoristi Dan pobede da spremi scenu za eskalaciju rata.

“Nema poziva ruskom narodu na veliku žrtvu. Zaista ništa. Bez konkretnih koraka za izgradnju novih snaga, Rusija ne može da vodi dug rat, a sat počinje da otkucava za neuspeh njene vojske u Ukrajini”, tvitnuo je on.



Izvor: Blic
Foto: Šta otkriva dugo očekivani govor Vladimira Putina?