Od januara u BiH rast kamatnih stopa na kredite


07.11.2022 11:38


U bankama u BiH kamatne stope na kredite pretežno se vežu uz euribor. Euribor svakodnevno raste i za očekivati je da i banke u BiH povećaju rate kredita koji imaju ugovorene promjenjive kamatne stope.



U državi u kojoj se i cipele kupuju na rate povećanje kamate i za 0,5% financijski je problem za kućni budžet.

Nažalost, rast kamatnih stopa u BiH očekuje se već u januaru, a mala utjeha je to što će, prema najavama, one biti minimalne.

U uslovima rasta kamatnih stopa pitanje s kojim se susreće najveći broj zaduženih građana jest kako rast kamata utiče na njihovu ratu kredita, piše Večernji.hr.

- Evropska centralna banka (ECB) tri je puta ove godine, a vrlo vjerovatno će još jednom do kraja godine, podigla svoje referentne kamatne stope, tako da nakon posljednje izmjene krajem oktobra kamatna stopa na depozite banaka iznosi 1,50%, kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja 2% i kamatna stopa na mogućnost graničnog posuđivanja od ECB-a iznosi 2,25% – kazao je za Večernji list Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Šta ovo povećanje kamatnih stopa znači prosječnom građaninu, za Buku je objasnio doktor ekonomskih znanosti i direktor PREF-a Miloš Grujić:

Primjera radi, ako ste uzeli kredit prošle godine u iznosu od 100.000 KM na 20 godina, po kamatnoj stopi od oko 3,5%, imali ste ratu od 580 KM.

Međutim, tada je euribor bio ispod nule, a po bankarskoj formuli, kada se računa kamatna stopa, to je nula plus 3,5%, što je 3,5%.

Sada je euribor prešao 2% i kada na to dodate 3,5%, imate 5,5% i mjesečnu ratu od 680 KM. Znači, rata je veća za 100 KM. Do kada će to još ići, pitanje je svih pitanja.



Izvor: Fokus
Foto: Fokus