Uskoro veća cijena brašna, nadležni ne brinu


07.11.2022 11:36


Dok se prave koalicije i dogovori ko će činiti vlast na državnom nivou, još jedan udar na građane koji jedva podnose i dosadašnja poskupljenja.Proizvođači najavljuju da će do kraja godine poskupjeti brašno, dok istovremeno nadležni u robnim rezervama tvrde - stanje nije zabrinjavajuće i nema razloga za paniku i provociranje nestašica.

Istovremeno, udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da su već istanjeni novčanici građana na ponovnom udaru i da je stanje i više nego alarmantno.

Nemilosrdnim poskupljenjima se ne vidi kraj, ogorčeni su građani. Nepodnošljivo i neizdrživo, kako preživjeti i opstati.

Brašno će poskupjeti do kraja godine, kažu u Udruženju mlinara Republike Srpske. Smatraju da bi nadležni trebalo da imaju robne rezerve, programe i mjere kako da zaštitili stanovništvo, ali ne na štetu proizvođača.

"Naravno da je tačno, s obzirom da pšenica poskupljuje na berzama, a osnovni razlog poskupljenja je prekid izvoza žita iz Ukrajine.

Izvoz preko Crnog mora i ruska blokada, zatim poskupljenje energenata i možda je najvažniji razlog- regionalno kukuruz nije dobro rodio, loš je kvalitet kukuruza", kaže Zoran Kos iz Udruženja mlinara Republike Srpske.

Iz Federalne direkcije robnih rezervi tvrde da u ovom trenutku i u skladištu ima četrdeset hiljada tona pšenice, te da nema razloga za paniku i provociranje stanja nestašice.

Stanje je i više nego alarmantno, iako iz institucija BiH godinama tvrde da nije tako.

Potrošačka korpa dostiže i do 3000 KM, kažu iz Udruženja "Futura" Mostar.

Poskupljenje brašna je logična posljedica pogrešno vođene ekonomske politike i u RS i u FBiH i ne postoji nijedan način na koji sada ova vlast može upotrijebiti bilo koji mehanizam da bi smanjila cijenu brašna kao ni bilo kojih drugih prehrambenih proizvoda, smatra Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Ova vlast je uništila najveće poljoprivredne kombinate i mlinarsku industriju i sada imamo zaliha onoliko koliko privatne firme imaju u svojim bunkerima i ništa više, kaže Vukelić.

Postavlja se pitanje u slučaju da nas zadese prirodna nepogoda, zemljotresi, požar, poplave, da sve zemlje oko nas zatvore svoje granice, iz kojih bi rezervi bili snabdjeveni građani BiH?Izvor: BHRT
Foto: Pixabay