Najviše sedam paleta ogreva po domaćinstvu


05.11.2022 11:05


Prve palete drva u ponedjeljak će početi stizati u tri regionalna skladišta u Banjaluci, Prijedoru i Bijeljini, a već polovinom naredne sedmice građani će moći na tim lokacijama da pazare ogrev i to najviše sedam paleta po domaćinstvu.



Ispričao je to “Glasu Srpske” potpredsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić, ističući da je ovo trenutno jedini način da se stane u kraj nelojalnoj konkurenciji i onima koji su digli cijene ogreva u nebo.

- U ponedjeljak počinjemo puniti skladišta. Plan je da svih 149 članica našeg udruženja odvaja određenu količinu. Uspjeli smo da pronađemo adekvatne lokacije na kojima već postoje viljuškari, kancelarije, za svu neophodnu pomoć i logistiku kako bismo mogli uredno voditi evidenciju i izdavati fiskalne račune građanima - objasnio je Brkić.

Dodao je da su o ovome u petak razgovarali s predsjednikom Područne privredne komore Banjaluka Goranom Račićem kako bi utvrdili pojedinosti.

- Na ovim lokacijama prodavaće se paleta ogrevnog drveta po cijeni od 180 maraka plus PDV, kako smo već ranije dogovorili s Vladom RS i Privrednom komorom Srpske. Bilo je onih koji su prodavali po daleko višim cijenama što je stvaralo ružnu sliku o svima nama i na ovaj način želimo to da izbjegnemo - istakao je Brkić.

Кada je riječ o izvozu, Brkić je rekao da roba veoma sporo putuje ka zapadnoj Evropi zbog problema s transportom.

Račić je rekao kako je cilj formiranja ovih skladišta da se uvede red u ovaj sektor.

- Većina proizvođača se držala naše preporuke o cijeni od 180 maraka bez PDV-a, međutim, moguće je da su neki na terenu odstupali od tog dogovora i zato smo došli na ideju da se otvore regionalna skladišta i da svaki proizvođač procenat svoje proizvodnje plasira preko tog skladišta - rekao je Račić, naglasivši da je važno da roba bude na dobroj lokaciji i da se sve zakonito radi.

Račić kaže da je cilj da se domaće stanovništvo uredno snabdijeva ogrevom po dogovorenoj cijeni.

- Dogovorili smo ograničene količine po domaćinstvu kako bismo izbjegli kojekakve spekulacije, jer postoje firme iz FBiH koje bi dolazile i kupovale ogromne količine tih paleta, a onda ih preprodavali tamo po višim cijenama, jer tamo to nije regulisano kao kod nas.

Cilj jeste da do drveta dođu oni kojima je zaista potrebno za ogrev, a ne za preprodaju - zaključio je Račić.

Procedura

Đorđe Brkić je pojasnio da će građanin koji dođe na jednu od navedene tri lokacije morati da pokaže ličnu kartu zbog evidentiranja podataka.

- Evidentiraće se adresa kupca da ne bi dolazili u situaciju da neko kupuje i preprodaje drvo po daleko višim cijenama - rekao je Brkić.




Izvor: Glas Srpske
Foto: Firewood for life