Zubari namirišu strah pacijenta


Objavljeno: 2018-05-29 21:11:00Ako ste među onima koji se plaše zubara, ova vest bi vas mogla zanimati. Zubari, naime, mogu da namirišu stres pacijenta, što onda negativno utiče na njihov rad, tvrdi se u studiji objavljenoj stručnom časopisu Chemical Senses.


Foto: B92

To je posledica hemijskih signala koje odašiljemo svojim telesnim mirisom, pa se može reći da se strah može "namirisati" ili, u ovom slučaju, da se anksioznost može osetiti kroz miris. Naučnici još uvek nisu sasvim sigurni kako ti signali utiču na ljude, ali tvrde da emocije mogu da se prenose kroz miris. U studiji je učestvovalo 24 studenta stomatologije, koji su morali da daju po dve svoje majice: jednu koju su nosili tokom nekog stresnog ispita i jednu koju su imali tokom ležernog predavanja.

 

Miris majica je potom maskiran jedinjenjem zbog koga se više nije odmah mogao raspoznati originalan miris, ali su originalni mirisi i dalje ostali prisutni. Majice su potom stavljene na lutke na kojima je druga grupa od još 24 studenta trebalo da vežba popravljanje zuba. Profesori su gledali i ocenjivali. Studenti koji su popravljali zube lutkama sa "stresnim" majicama dobili su lošije ocene i bili su manje uspešni od druge grupe studenata. Iako iskusni zubari možda ne bi imali iste rezultate kao i studenti, ovo je, smatraju naučnici, mali ali važan dokaz da čak i mala doza nervoze i anksioznosti može da podstakne lučenje mirisa koji utiče na ljude oko nas.

 

To ne mora da bude slučaj samo kod zubara. Isti scenario je moguć i kad student sedi i piše ispitni rad pored drugog studenta koji je nervozan ili na pregledu kod nekog drugog lečkara, prenosi Geek. A da anksioznost nekih ljudi prilikom odlaska kod zubara nije izmišljena stvar, potvrđuju i razne prethodne studije.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.