Zna da opeče, ali je nezamenljiva kada je zdravlje u pitanju


Objavljeno: 2018-04-10 21:05:00



Da ne žari, ova biljka bi već odavno nestala sa lica Zemlje, rekao je jednom jedan lekar, koji je ostao nepoznat, ali njegova misao ostala je do današnjeg dana. Pogađate, reč je o koprivi.


Foto: YouTube screenshot

Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka i može da se koristi kod gotovo svih zdravstvenih problema. Verovatno je najpoznatija po sposobnosti čišćenja krvi, pa je odličan saveznik i u borbi sa leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima. Ako patite od anemije, trebalo bi da pijete čaj od koprive, ali i ako imate problema sa gušteračom i visokim nivoom šećera u krvi.

 

Dug je spisak njenih lekovitih svojstava. Setićete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i probleme sa probavom. Ova "peckava" biljka biće i najčešći izbor kod prolećne detoksikacije. Pomoći će vam i kada imate probleme sa spavanjem, kod problema sa jetrom, grčevima u stomaku, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, vodene bolesti, sprečiće nastanak bubrežnih kamenaca, a pomoći će i kod upale desni, koja ako se ne leči na vreme i može da dovede do paradentoze.

 

 

Koprivu najčešće konzumiramo kao namirnicu ili pijemo kao čaj. Nemojte dugo da je kuvate, već je samo poparite ako želite da sačuvate dragocene, lekovite sastojke. Isto je i kod čaja, nemojte da stavljate koprivu u ključalu vodu. Ako patite od alergija, posebno polenskih, čaj od koprive može da bude odlično prirodno rešenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Pijte ga i ako imate anemiju, ali svakako imajte na umu da čaj od koprive ne pijete duže od četiri nedelje.


Izvor: B92




















Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.