Ženski najbolji saveznik protiv ginekoloških upala


Objavljeno: 2018-01-29 21:47:00Kantarion se pokazao kao izuzetno uspešan u lečenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.


Foto: YouTube screenshot

 

Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vreme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu. U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrednost u lečenju posekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Kožne promene leče se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se ozleđeno mesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom.

 

 

Izuzetno je delotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećenje farbanjem. Čaj kantariona pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba. U narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava smatraju se delotvornim u lečenju pojedinih polnih bolesti. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvetova ovih biljaka i korena sveže šargarepe koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i belog pranja koje prate svrab, bol i peckanje. Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a delotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica. Pored vaginaleta koje možete kupiti u apoteci, za vaginalnu upotrebu možete da koristite i ulje kntariona u koje ćete umočiti tampon, ostaviti da upije ulje i koristiti ih kao vaginalete.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.