Zamislite: BATERIJA koja će uvek biti NAPUNJENA!


Objavljeno: 2019-11-03 17:42Naučnici sa Univerziteta u Alberti i Torontu napravili su šemu za kvantnu bateriju koja nikada ne gubi snagu odnosno koje ne morajuda se pune!


Foto: Uvek puna baterija

Trenutno ova (kvantna) baterija koja ne mora de puni još ne postoji, ali ukoliko uspeju u svom naumu, to bi značio veliki tehnološki proboj na polju skladištenja energije.

 

"Sadašnje baterije, poput litijum-jonskih koje napajaju pametne telefone, funkcionišu na klasičnim elektrohemijskim principima, dok su kvantne baterije bazirane isključivo na zakonima kvantne mehanike“, navodi hemičar Gabrijel Hana sa Univerziteta u Alberti.

 

Da bi realizovali svoju ideju, istraživački naučni tim je razmatrao model otvorene kvantne mreže s velikom strukturnom simetrijom kao platformu za skladištenje ekscitonske energije - energije koja se koristi kada elektron apsorbuje dovoljno energičan foton svetlosti.

 

Pomoću ovog modela pokazali su da je moguće skladištiti energiju bez ikakvih gubitaka, uprkos tome što su otvoreni za okruženje.

 

Kako su zaključili, takav baterijski model trebalo bi da bude "izuzetno otporan na energetske gubitke".

 

"Ključ je u pripremi ove kvantne mreže u tzv. Mračnom stanju", objasnila je Hanna. "Iako je u mračnom stanju, mreža ne može da razmenjuje energiju sa okolinom. U suštini, sistem postaje imun na sve uticaje okoline. To znači da je baterija izuzetno robusna za gubitke energije."

 

Izveštaj studije, pokazuje da bi kvantna baterija iskorišćavala "eksitoničnu" energiju – eksiton je kondenzat koji pokazuje makroskopske kvantne fenomene, poput superprvodnika.

 

Eksiton je čestica koja se sastoji od odbeglih elektrona i praznina koje su iza sebe ostavili. Tako nastale praznine ponašaju se kao pozitivno naelektrisane čestice, koje privlače elektron.

 

Međutim na putu pravljenja kvantne baterije stručnjaci će morati da smisle praktičan način njenog pravljenja. Osim toga, moraće i da pronađu način da nova tehnologija pronađe primenu u svakodnevnom životu.

 

Studija, "Eksittonska kvantna baterija bez gubitka", objavljena je u časopisu Phisical Chemistri C.


Izvor: Phisical Chemistri CCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.