ZVANIČNO: Novosađani ušli u Ginisovu knjigu rekorda!


Objavljeno: 2019-12-06 14:00U istorijat zanimljivosti Novog Sada ubeležen je i Ginisov rekord. Rekorderi su učenici i profesori novosadske Muzičke škole Isidor Bajić, njih ukupno dvadesetroje, koji su svi zajedno u isto vreme na jednom klaviru 20.septembra ove godine u Gradskoj kući u izveli kompoziciju Zora studenta novosadske Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivana Markovića.


Foto: Novi Ginisovi rekorderi!

Potvrda da je taj nesvakidašnji nastup zadovoljio sve Ginisove kriterijume je stigla u Novi Sad.

 

Time će Novi Sad kao i njegovi maštoviti muzičari ući u čuvenu Ginisovu knjigu koju je prvi put 1995.godine štampalo pivarsko preduzeće „Ginis“ a danas se objavljuje u više od stotinu zemalja širom sveta na 23 jezika.

 

Na jednom klaviru u isto vreme sviralo je 230 prstiju !To su bili učenici uzrasta od devet do 18 godina: Mihajlo Racpeti, Saša Zahorjanski, Danijel Leš, Milica Vranješ, Tisa Lekić, Igor Dalagija, Boško Stojadinović, Luka Petrović, Milica Vujanović, Dunja Vranješ, Sara Todorić, Mateo Radimir, Lenka Škrbić, Nemanja Marčetić, Marija Šapovalova, Ivan Černuhin, Elena Jakšić, Laura Mađarić, Damjan Svijić, Stefan Svijić kao i profesori Tijana Tenji, Aleksandra Vojnak i Slobodanka Stević.

 

Ideja za ovu avanturu dostojnu Ginisa j potekla od profesorke klavira Tatjane Vukmanović sa klavirskog odseka Muzičke škole.Odmah je prihvaćena kao jedan od načina da se klasična muzika približi publici na atraktivan i nesvakidašnji način.

 

Direktorka muzičke škole „Isidor Bajić" Radmila Rakin Martinović u izjavi „Novostima“ rekla je danas da ovaj poduhvat na prvi pogled izgleda kao mala šala za čiju realizaciju je, međutim, trebalo puno ozbiljnog rada.

 

- Ponosna sam na ovu pobedu veštine,rada i discipline.Naši đaci, zajedno sa svojim profesorima su se za ovaj događaj pripremali tri i po meseca.Potvrda rekorda predstavlja sjajnu priliku da deca napreduju u muziciranju i da se usavršavaju u timskom radu – kaže Radmila Rakin Martinović.

 


Izvor: NovostiCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.