Vozače će kontrolisati i iz vazduha!


Objavljeno: 2021-02-18 17:18Uređaji se koriste i za uočavanje slučajeva ometenosti i dekoncentracije vozača jer im njihov ugao gledanja omogućava da vide koristi li vozač smartfon.


Foto: Kontrola saobraćaja iz vazduha

Upotreba dronova u nadzoru saobraćaja sve je rasprostranjenija, a poslednja vest dolazi iz Španije.


Dronovi su otkrili deset prekršaja nakon što su tokom vikenda nadzirali 530 vozila, objavila je španska saobraćajna policija. Operacija je izvedena na različitim deonicama puteva N-432 i N-IV u provinciji Kordoba u Andaluziji.


Bespilotnim letelicama upravljalo je osoblje iz Odeljenja za vazdušne resurse glavne uprave za saobraćaj i Grupe za dronove saobraćajne policije.


Praćeni su putevi sa najvećom stopom nesreća, poput N-432 između Kordobe i mesta Sero Muriano, deonice sa velikim brojem motocikala, automobila, kao i biciklista.


Uz to, bespilotne letelice nadzirali su put N-IV između Kordobe i mesta Alkolea, koji je zaštićeni biciklistički deo, jer je to popularna biciklistička ruta. Na toj deonici je primenjena posebna oznaka površine kolovoza koja upozorava vozače drugih vozila da budu izuzetno oprezni i pažljivi zbog ove ranjive grupe učesnika u saobraćaju.


Neki od prekršitelja zaustavljeni su i kažnjeni na licu mesta.


Dronovi lebde na nadmorskoj visini od 120 metara. Oni prvenstveno služe za nadzor saobraćaja na deonicama sa najvećim rizikom za ranjive učesnike u saobraćaju, poput biciklista, motociklista i pešaka.


Uređaji se koriste i za uočavanje slučajeva ometenosti i dekoncentracije vozača jer im njihov ugao gledanja omogućava da vide koristi li vozač smartfon.


Bespilotne letelice vrlo su pogodne za operacije u kojima se nadzire veliki broj vozila, kao i za dopunjavanje helikopterskih zadataka. Koriste se i u hitnim slučajevima koji ozbiljno utiču na odvijanje saobraćaja i bezbednost učesnika u saobraćaju.


Izvor: B92

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.