VRUĆINE: Ako ste nervozni i zvocate, nije do vas...


Objavljeno: 2017-06-23 13:07:00Visoke temperature vas iscrpljuju, ali i čine da se ponašate džangrizavo, pokazala je nova studija. Istraživači Nortvesterna otkrili su da su ljudi loše raspoloženi kada im je vruće i da su manje spremni da pomognu drugima.


Foto: Visoke temperature

Ranije studije su pokazale da rast temperatura može izazvati nasilje i agresivnost, kao i da broj izvršenja zločina značajno raste tokom leta.

Stručnjaci veruju da je to posledica stresa koji iscpljenost i dehidracija ostavljaju na organizam.

Ovog puta, studiju su sproveli istraživači Nortvestern univerziteta u Ilinoisu i Lihajskog univerziteta u Pensilvaniji. Oni su prvo pregledali podatke koje im je pružio ruski lanac prodavnica i koji otkrivaju kako okruženje utiče na radnike.

Oni koji su radili u toplom okruženju u 50 odsto slučajeva bili su manje raspoloženi da pomognu mušterijama, saslušaju nekoga ili predlože nešto.

Ljuba Belkin, vođa studije, kaže da je to prvi put da nauka utvrdi povezanost između temperature okruženja i smanjene socijalne interakcije.

"Svrha naše studije bila je da utvrdimo da li temperatura prostorije utiče na emocije i ponašanje ljudi", kaže ona.

U drugom delu studije, istraživači su se poslužili onlajn upitnikom u kom je polovina plaćenih ispitanika imala zadatak da se priseti neke situacije u kojoj im je bilo neprijatno vruće.

Nakon odgovaranja na pitanja, obe grupe upitane su da učestvuju u drugoj studiji koja im neće biti plaćena, a od onih koji su se prisećali vrelog dana, samo se 34 odsto složilo da pomogne istraživačima. Za razliku od njih, u drugoj grupi koja nije morala da se priseća neprijatnosti, bilo je 74 odsto spremnih da učestvuje u drugoj studiji.


Izvor: Daily Mail
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.