VIDEO: Proleteo avionom kroz dva tunela!


Objavljeno: 2021-09-07 11:30Ludost ili hraborst, ipak čini nam se da za Italijana Darija Kostu bio je pravi letački izazov. Srećom po njega, uspeo je da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda i da proleti kroz dva tunela!


Foto: Proleteo avionom kroz dva tunela!

Niko nikada nije proleteo kroz tunel u avionu sve dok Kosta nije to uradio. Da izazov bude veći, proleteo je kroz dva tunela brzinom od 245 kilometara na čas!

Kosta, koji je profesionalni trkački pilot, upalio je svoj specijalno modifikovani avion u subotu u ranu zoru u jednom od dva tunela Katalka na turskom severnom auto-putu Marmara.

Sa više od dve decenije letačkog iskustva i brojnih dostignuća u kokpitu, 41-godišnji Italijan ima više od 5.000 sati u vazduhu, od čega polovinu radeći razne akrobatske manevre.

Okružen betonskim zidovima, Kosta je poleteo u prigušenom osvetljenju u 6.43 časova po lokalnom vremenu, kada mu je sunce bilo iza leđa kako bi imao savršene ambientalne uslove.

Činjenica da je bio ograničen prostorom odozgo i sa strana, Italijan je morao da drži avion tik iznad asfalta istovremeno stabilno leteći i ne skrećući nimalo, jer su zidovi od krila bili udaljeni tek četiri metra.

Promene u strujanju vazduha zajedno sa veoma osetljivim upravljačkim kontrolama letelice zahtevale su od Koste reakcije brže od 250 milisekundi i fine milimetarske pokrete ruku tokom čitavog leta.

 


Izvor: Zanimljivosti

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.