VIDEO: Jezero u Indiji dobilo roze boju!


Objavljeno: 2020-06-12 09:33Jezero u Indiji, staro više od 50.000 godina, postalo je ružičaasto, a stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo.


Foto: Screenshot

Jezero Lonar u državi Maharaštra iznenada je promenilo boju prije nekoliko dana na iznenađenje ljudi koji žive u okolini.

 

Stručnjaci smatraju, navodi CNN, da bi uzrok mogao biti povećanje slaniteta vode, procenat algi ili kombinacija ta dva faktora, kao što se to dogodilo s Velikim slanim jezerom u Juti ili jezerom Hilijer u Australiji.

 

Gajanan Karat, lokalni geolog, rekao je u videu objavljenom na Twitteru turističke organizacije Maharaštre, da se to dešavalo i ranije, ali da nije bilo tako izrazito.

 

"Izgleda kao da je jezero crveno ove godine zato što je porastao slanitet", rekao je on i dodao da se količina vode u jezeru smanjila, porastao je slanitet i to je uzrok tih promjena.

 

 

Karat je napomenuo i da naučnici istražuju prisustvo crvenih algi i da li je to uzrok promjene boje vode.

 

Uzorci su poslati u nekoliko laboratorija, rekao je, i "kad to bude proučeno, tek tada ćemo biti u prilici da sa sigurnošću kažemo zašto je voda u jezeru postala crvena".

 

Jezero, koje se nalazi oko 500 kilometara od Mumbaja, nastalo je nakon pada meteorita na Zemlju pre oko 50.000 godina. Naučnici širom svijeta ga godinama istražuju, a vremenom je postalo i popularna turistička atrakcija.


Izvor: NezavisneCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.