VEROVANJA: Kako devojke na Vidovdan mogu saznati ko će im biti muž!


Objavljeno: 2018-06-28 09:09:00Vidovdan je jedan od navećih srpskih praznika. Obeležava se 28. juna, i za njega su vezana mnoga verovanja i običaji.


Foto: Vidovdanska verovanja

 

Jedan od njih je vezan za vidovu travu. Od davnina se ova travčica smatrala biljkom za gatanje, a na ovu noć ona ima posebnu namenu.

 

Uoči Vidovdana udate žene treba da naberu vidovu travku i da je stave pod jastuk. Ono što budu te noći sanjale, to će im se i ostvariti.

 

Kod neudatih stvar je malo drugačija.

 

Neudate pripadnice ženskog pola, uoči Vidovdana, bi trebalo da uzmu parče hleba, vidovu travu i malo soli i sve to stave ispod jastuka. Zatim bi trebalo da izgovore:

 

“Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san”. Veruje se da će im na taj način budući muž doći u san.

 

U pojedinim krajevima Srbije muškarci se na Vidovdan umivaju rosom uz reči:

 

“Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima video, to ja rukama stvorio.”

 

U Banatu bi majke na Vidovdan dovodile svoje kćerke do plota, a ove bi se obraćale svecu:

 

“Vido, Vidovdane, što god očima vidim, sve da znam raditi.”

 

U okolini Vlasenice devojke su uoči praznika brale vidovu travu i pripremale još ponešto. Nalivale su vodu u lonac koji je kupljen bez pogađanja, zatim uzimale malo hleba i soli, detelinu sa četiri lista i jednu tkanicu koju bi prebacile preko lonca.

 

Po završenim pripremama, devojka bi pre spavanja rekla: “Sveti Vide i vidova travo, otvorite mi oči da vidim svoga suđenoga. Ako je daleko, evo mu detelina od četiri krila, neka k meni doleti; ako je gladan, evo mu soli i hljeba, neka se najede; ako je žedan, evo mu vode, neka se napije; ako ne može preko vode preći, evo mu ćuprije (misli na tkanicu), neka pređe.”

 

Prema narodnim verovanjima, već u narednih nekoliko dana devojke će upoznati budućeg muža.


Izvor: BN Radio
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.