Ulje origana,najjači prirodni antibiotik


Objavljeno: 2018-01-19 15:31:00Ulje origana se dobija iz cveta i listova biljke, a poznato je kao moćno antimikrobno dejstvo koje se uspešno bori sa infekcijama. Zahvaljujući antibakterijskom, antiparazitskom i antivirusnom dejstvu, origanovo ulje ima veliku primenu u lečenju raznih bolesti.


Foto: y

 

Ulje origana je steklo veliku popularnost kao lekovito sredstvo, s obzirom na to da se vekovima unazad koristilo za podizanje imuniteta. Najpoznatije je po antibakterijskim svojstvima, a čak su se svojstva ulja origana proučavala u brojnim naučnim studijama i medicinskim ustanovama. Dokazano je da ima antibakterijska, antiparazitska, antiseptička, antivirusna dejstva, kao i da utiče na jačanje imunog sistema. Kao sveža biljka, ulje origana sadrži visok nivo antioksidanta. Obično se tokom prehlada uzima oralno, ili se primenjuje spoljno za infekcije kože.

 

 

Važno je znati da se u slučaju ozbiljnih bolesti, ili kod trudnoće i dojenja, treba konsultovati sa lekarom specijalistom S obzirom na to da mnoge bolesti i oboljenja izazivaju mikroorganizmi, važno je znati da se ulje origana uspešno bori sa štetnim mikrobima i efektivno je u prevenciji I borbi sa infekcijama, kao što su bakterijske vaginoze (kandida), infekcija urinarnog trakta (ešerihja koli, klamidija...), kod trovanja hranom (salmonela, listerija..) i raznih infekcija pluća.

 

 

 

Divlji origano se može koristiti kao biljka u pripremi hrane, tinktura, čaj ili u formi ulja. Kada je reč o ulju, preporučivo je da se kombinuje sa maslinovim, a u toj kombinaciji pomaže pri bolovima u mišićima.

 

 

 

Kako se koristi ulje origana?

- 2-3 kapljice origana za inhaliranje kod problema sa infekcijom pluća

- 2-3 kapljice ulja origana sipajte u čašu vode za smirivanje upale grla

- 1-2 kapljice ulja origano pomešajte sa malom dozom ulja od kokosa ili aloe vera gela i aplicirajte na akne, psorijazu, zatvorene rane na koži ili gljivične nokte

- 3-4 kapljice ulja origana sipajte u čašu vode i pijte 2-3 puta na dan pre jela, kako biste podigli imuni sistem.

- 1 kapljicu origana stavite na četkicu za zube, kako biste ubili bakterije koje izazivaju loš zadah.

 

 


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.