"> " />

Ukrajina ne prihvata ultimatum o povratku ikone iz BiH


Objavljeno: 2021-01-15 14:50Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine", rekao je portparol ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko. 


Foto: Ukrajina ne prihvata ultimatum o povratku ikone iz BiH

Nakon poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali prije nego ju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu stigla je reakcija iz Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

 

"Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine", rekao je portparol ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

 

Prema njegovim riječima, pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije."Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu", rekao je Nikolenko.

 

Naglasio je da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o mjerama protiv krijumčarenja kulturnih dobara. To znači da je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtjev druge zemlje potpisnice konvencije moraju se preduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara.

 

Podsjetimo, Milorad Dodik je 14. decembra ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH poklonio 300 godina staru ukrajinsku pozlaćenu ikona Svetog Nikole koja je navodno "pronađena" u Lugansku.

 

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Rusija vratila poklon uz savjet da se cijeli slučaj treba razjasniti putem Interpola.

 


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.