Uhapšen premijer FBiH i drugi u aferi Respiratori


Objavljeno: 2020-05-29 09:45Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik kompanije Srebrena malina uhapšeni su sinoć nakon višečasovnog saslušavanja u Agenciji za istrage i zaštitu BiH, saznaje Avaz.


Foto: Fadil Novalić

SIPA je više sati ispitivala glavne osumnjičene u aferi "Respiratori" teškoj 10,5 miliona KM, za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH.

 

Ovaj posao je, podsjećamo, pod čudnim okolnostima dodijeljen je "Srebrenoj malini" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendovanim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

 

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je dan ranije oduzet mobitel. SIPA ima čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje čim se svi nalaze na ispitivanju u Lukavici. U prostorijama SIPA-e sinoć su bila i dva tužioca Tužilaštva BiH koji rukovode istragom.

 

Ovim je potvrđeno pisanje "Avaza" da Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organizovanje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.


Izvor: AvazCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.