Uhapšen poslanik Parlamenta BiH u akciji SIPE


Objavljeno: 2021-02-18 10:36Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je za Klix.ba. 


Foto: Uhapšen poslanik Parlamenta BiH u akciji SIPE

Naime, pripadnici SIPA-e od jutros provode opsežnu akciju po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a u njoj je dosad uhapšen Enver Bijedić.


Potparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović za Klix.ba je potvrdio da se pored Bijedića u ovom predmetu nalazi još pet osoba, tri su zaposlene u Rudniku soli, dok su dvije u jednoj gračaničkoj privatnoj firmi.

 

Svi oni se, kako je dodao Arnautović sumnjiče za učestvovanje u sumnjivom tenderu koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.


Trenutno se vrše pretresi na nekoliko lokacija u Tuzli, Gračanici i Banovićima, a izdat je nalog za hapšenje ukupno šest osoba zbog sklapanja štetnog ugovora koji su vrijednosti pet i po miliona konvertibilnih maraka.Prema nezvaničnim informacijama, pored Bijedića akcijom su obuhvaćeni i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.


Sporni ugovor potpisan je 12. februara ove godine između rudnika i spomenute gračaničke kompanije, a njime je obuhvaćeno bušenje i opremanje osam usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

 


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.