USKORO: Standardni HDD će imati 100TB!


Objavljeno: 2018-11-08 22:54:00Američka kompanija Seagate planira da iskoristi toplotu kako bi povećala gustinu hard-diskova. To će se postići pomoću nove tehnologije pod nazivom HAMR (Heat-assisted Magnetic Recording), koja omogućava izradu diskova mnogo veće gustine od one koju postiže tradicionalna PMR (Perpendicular Magnetic Recording) metoda.


Foto: HDD sve većih kapaciteta

 

Ovo će povećati ukupnu gustinu i skladišni kapacitet diskova. Toplota se koristi za kreiranje glavnih oblasti na disku, sa boljom recepcijom magnetnih efekata, što takođe omogućava manjim oblastima da dobiju upis.

 

Drugi proizvođači, kao što je Western Digital, nadaju se da će manja povećanja u gustini postići primenom drugačije metode - MAMR (Microwave-assisted Magnetic Recording).

 

Seagate očekuje da će prve HAMR diskove početi da isporučuje 2020. godine, kao i da bi oni mogli da imaju kapacitet od 20TB. Ta kompanija, međutim, ima planove da do 2022. godine hard-diskovi kapaciteta 36TB postanu realnost, dok bi 2023. ili 2024. godine diskovi od 48TB mogli postati dostupni kao standard.

 

Američka kompanija se nada da će, ukoliko sve bude išlo po planu, do 2025. godine diskovi od 100TB postati realnost.


Izvor: Tehnopolis
Copyright © 2015-2018 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.