USKORO: Bez zelenog kartona u novih 39 zemalja!


Objavljeno: 2020-10-06 09:55Za vozila iz Srbije i još tridesetak evropskih zemalja od 19. oktobra više neće biti potreban zeleni karton međunarodnog osiguranja za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.


Foto: USKORO: Bez zelenog kartona u novih 39 zemalja!To je omogućeno potpisivanjem sporazuma kojim je BiH postala članica "Podsistema registarske oznake" u 33 zemlje-članice EU, kao i Švajcarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.


Vlasnici motornih vozila registrovanih u BiH prilikom putovanja u te zemlje takođe više neće morati da poseduju "zeleni karton".


"Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i odredjenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake", saopštila je organizacije "Biro 'zelene karte' BiH".


BiH dugo nije mogla da bude primljena u "Podsistem registarske oznake" jer je udeo neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio pet odsto.


Izvor: BNCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.