U Švajcarskoj policajca kaznili zbog prebrze vožnje tokom potere!


Objavljeno: 2019-01-31 18:37:00U Ženevi je vrhovni sud Švajcarske odbio žalbu policajca koji je kažnjen novčanom kaznom od 528 evra zbog prebrze vožnje tokom policijske potere za pljačkašima koji su, navodno, opljačkali bankomat, prenose mediiji u toj državi...


Foto: RTRS

Radari su tokom potere dva puta zabeležili brzinu policijskog vozila.

 

Prvi put je prekoračenje ograničenja brzine bilo 30 kilometara na čas, dok je drugi radar pokazao prekoračenje dozvoljene brzine od 42 kilometra na čas.

 

Tužilaštvo je procenilo da je prvo prekoračenje bilo u skladu sa taktičkim zahtevima, ali je kantonalni sud u Ženevi presudio da se u drugom slučaju radi o ozbiljnom kršenju propisa u saobraćaju. Te je tako švajcarskom neimenovanom policijskom službeniku potvrdio odluku o novčanoj kazni u iznosu od 600 švajcarskih franaka (oko 528 evra).

 

Sud je saopštio da je brzina tokom potere morala biti "srazmerna", te da je velika brzina opravdana ukoliko su ugroženi životi ljudi.

 

U odluci suda navodi se da je policajac znao da osumnjičena lica neće nikoga povrediti. I da je policajac trebao da vozi brzinom koja ne ugrožava druge, bez obzira na to što je zaustavljanje kriminalaca u javnom interesu.


Izvor: zanimljivostidana.com
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.