U Danskoj izgrađen najveći dvorac od peska na svetu! (VIDEO)


Objavljeno: 2021-07-09 14:32U letovalištu Blokhus na krajnjem severozapadu Danske izgrađen je najveći dvorac od peska na svetu kojiće biti upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći peščani dvorac na svetu! 


Foto: U Danskoj izgrađen najveći dvorac od peska na svetu!

Dvorac od peska je visok 21,16 metara i bogato ukrašen, duži je za 3 metra od dvorca izgrađenog u Nemačkoj 2019. koji je do sada držao Ginisov rekord sa svojih 17,66 metara.


Ovaj dvorac iz letovališta Blokhus izgrađen je u obliku piramide kako se ne bi srušio, što je metoda koju koriste stručnjaci za krhke građevine.


Njegov tvorac, Holanđanin Vilfred Stijger, kojem je pomagalo tridesetak najboljih graditelja u pesku na svetu, želeo je da prikaže snagu koronavirusa u svetu od početka pandemije.


Virus „upravlja našim svetom, govori nam što treba da radimo i sprečava nas da budemo uz porodicu i prijatelje“, rekao je Stijger.


Ukupno je 4.860 tona danskog peska upotrebljeno za izgradnju dvorca koji je mogao da se podigne zahvaljujući drvenoj konstrukciji skrivenoj unutar njega.


Da se ne bi raspršio pesak sadrži približno 10 posto gline. Po završetku izgradnje, nanesen je i sloj lepka kako bi dvorac na toj vetrovitoj obali potrajao veći deo zime.


Na vrhu dvorca nalazi se koronavirus od peska koji tlači ljude a oni čine sve da ga pobede, pojasnio je umetnik.


Graditelji očekuju da dvorac izdrži jak mraz i potraje do februara ili marta.


Konstrukcije od peska su postale tradicija u Blokhusu i skulpture uglavnom izdrže do januara.

 


Izvor: Zanimljivosti

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.